Psychiatrické nemocnice považujú návrh za nedopatrenie

NITRA 9. augusta (WEBNOVINY) - Za nedopatrenie považujú psychiatrické nemocnice na Slovensku návrh o minimálnej sieti nemocníc z dielne ministerstva zdravotníctva (MZ). "Psychiatrické nemocnice, ktorých je na Slovensku päť, sa neocitli totiž nikde, ani medzi tými, s ktorými musia poisťovne uzavrieť zmluvy, ale ani medzi tými, s ktorými sa nepočíta," ...

NITRA 9. augusta (WEBNOVINY) - Za nedopatrenie považujú psychiatrické nemocnice na Slovensku návrh o minimálnej sieti nemocníc z dielne ministerstva zdravotníctva (MZ). "Psychiatrické nemocnice, ktorých je na Slovensku päť, sa neocitli totiž nikde, ani medzi tými, s ktorými musia poisťovne uzavrieť zmluvy, ale ani medzi tými, s ktorými sa nepočíta," povedala pre agentúru SITA zástupkyňa riaditeľky Psychiatrickej nemocnice Veľké Zálužie Anežka Imrišková. Dodala, že v piatok sa má stretnúť s ministrom zdravotníctva riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku Pavel Černák, aby spolu prerokovali situáciu.

Vo Veľkom Záluží v okrese Nitra je 410 lôžok. Liečia sa tu všetky psychiatrické diagnózy od duševných chorôb až po závislosti. Imrišková zdôraznila, že psychiatrické oddelenia vo fakultných nemocniciach, ktoré majú okolo 80 lôžok, nemôžu v žiadnom prípade nahradiť špecializované nemocnice. "Oni poskytujú naozaj len tú najakútnejšiu starostlivosť povedzme dva týždne, ale žiadna duševná porucha sa nevylieči za dva týždne," uviedla. V psychiatrických nemocniciach sú pacienti hospitalizovaní zväčša dlhodobejšie, podľa Imriškovej je bežná doba štyri až šesť týždňov s následným ambulantným doliečovaním. Okrem toho sú tu aj pacienti, ktorých sem umiestnil súd. "Psychiatrické nemocnice plnia aj účel ochrany spoločnosti i samotných jedincov, ktorí spáchajú trestný čin pod vplyvom duševnej choroby,“ doplnila Imrišková.

Veľkú redukciu lôžok Psychiatrická nemocnica Veľké Zálužie neplánuje, sú totiž obsadené na vyše 80 percent. Podľa Imriškovej pripadá skôr do úvahy reprofilizácia časti lôžok na sociálne. "Žiaľ, nie je jasné, kto by mal takéto lôžka financovať. Údajne by to mali sčasti hradiť príbuzní pacienta, čo je značná ilúzia, pretože duševne chorí ľudia sú zväčša na tom ekonomicky zle," poukázala Imrišková. Vo Veľkom Záluží sa liečia pacienti z okresu Nitra, z Trenčína, Partizánskeho, Topoľčian a Bánoviec, prijímajú však ľudí z celého Slovenska.

SITA