Platby štátu na zdravotné poistenie sa na rok 2008 nemenia

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) - Štát by mal na budúci rok na zdravotné poistenie zaplatiť za svojich poistencov vo výške 27,1 mld. Sk. Ako sa uvádza v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008, naďalej sa počíta so sadzbou 4 % z priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Oproti tomuto roku tak štát na svojich poistencov vynaloží menej, keďže ...

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) - Štát by mal na budúci rok na zdravotné poistenie zaplatiť za svojich poistencov vo výške 27,1 mld. Sk. Ako sa uvádza v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008, naďalej sa počíta so sadzbou 4 % z priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Oproti tomuto roku tak štát na svojich poistencov vynaloží menej, keďže od januára do apríla 2007 sa sadzba poistného pre štát dočasne zvýšila na 5 %.

Keďže návrh rozpočtu neuvažuje o zvýšení sadzby poistného, medziročne tak ministerstvo zdravotníctva dostane menej 1,8 % financií. Celkovo bude mať kapitola ministerstva zdravotníctva príjmy vo výške 347,17 mil. Sk, z čoho najväčšiu časť, 262,5 mil. Sk budú predstavovať príspevky zdravotných poisťovní na činnosť operačných stredísk záchrannej zdravotnej služby. Kapitálové výdavky určené na financovanie investičných akcií rozpočtových a príspevkových organizácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, majú dosiahnuť 198,6 mil. Sk.

Celý systém zdravotníctva by mal na budúci rok disponovať s celkovými prostriedkami vo výške 95,5 mld. Sk, čo oproti tomuto roku predstavuje nárast o 9,6 %. Podľa návrhu rozpočtu by sa tento objem mal v ďalších rokoch zvyšovať na 103,9 mld. Sk na rok 2009 a o rok neskôr by už celkové disponibilné zdroje v zdravotníctve mali dosiahnuť 111,5 mld. Sk.

SITA