Psychológovia z USA už nechcú byť svedkami mučenia

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) - Vedenie Amerického psychologického združenia (APA), ktoré je organizáciou psychológov v Spojených štátoch, v nedeľu rozhodlo, že jeho členovia sa v budúcnosti nesmú zúčastňovať na určitých postupoch vypočúvania v amerických vojenských väzniciach. Podľa takmer jednohlasne prijatej rezolúcie napríklad členovia združenia ...

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) - Vedenie Amerického psychologického združenia (APA), ktoré je organizáciou psychológov v Spojených štátoch, v nedeľu rozhodlo, že jeho členovia sa v budúcnosti nesmú zúčastňovať na určitých postupoch vypočúvania v amerických vojenských väzniciach. Podľa takmer jednohlasne prijatej rezolúcie napríklad členovia združenia viac nesmú byť prítomní na simulovaných popravách, v grémiu sa však nepodarilo presadiť úplný zákaz pôsobenia vo vojenských väzniciach, ako požadujú niektorí psychológovia. Medzi ďalšie metódy, na ktorých sa psychológovia nesmú zúčastňovať, patrí izolovaná väzba a odopieranie spánku.

Rezolúcia podľa mnohých členov APA nie je dostatočná. "Bola by som rada, keby boli psychológovia v budúcnosti iba pri terapii, nie pri výsluchoch," uviedla pre tlačovú agentúru AFP psychologička Laurie Wagnerová. Odporcovia úplného zákazu prítomnosti vo vojenských väzniciach argumentujú tým, že psychológovia sú často poslednou záchranou pre zadržiavaných. "Ak stiahneme psychológov z Guantánama, zomrú nevinní ľudia," varoval člen vedenia APA Larry James.

SITA