MZ už netrvá na zrušení výhrady svedomia

BRATISLAVA 17. septembra (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) upustilo od zrušenia výhrady svedomia pre lekárov a netrvá už ani na tom, aby na každé vyšetrenie k špecialistom musel odporúčať praktický lekár. Podľa nového znenia návrhu nebude treba odporúčanie k špecialistovi do 24 hodín od úrazu alebo inej náhlej zmeny zdravotného stavu. Vyplýva ...

BRATISLAVA 17. septembra (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) upustilo od zrušenia výhrady svedomia pre lekárov a netrvá už ani na tom, aby na každé vyšetrenie k špecialistom musel odporúčať praktický lekár. Podľa nového znenia návrhu nebude treba odporúčanie k špecialistovi do 24 hodín od úrazu alebo inej náhlej zmeny zdravotného stavu. Vyplýva to z výsledku pripomienkového konania k návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti. Na základe pripomienok ministerstvo tieto ustanovenia z návrhu zákona vypustilo.

Podľa pôvodného návrhu ministerstva poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nemal mať možnosť odmietnuť poskytnúť starostlivosť, ak mu v tom bráni osobné presvedčenie. Toto ustanovenie využívali lekári, ktorí odmietali umelé prerušenie tehotenstva, sterilizáciu a asistovanú reprodukciu.

Návrh novely zákona opätovne zavádza lekárske obvody. Cieľom je zabezpečiť občanom, aby ich lekár v ich obvode nemohol odmietnuť. MZ však ustúpilo od rajonizácie ústavnej zdravotnej starostlivosti. Lekárom ostane možnosť odmietnuť pacienta, ak by tým prekročili svoje únosné pracovné zaťaženie, ale to sa nemá vzťahovať na pacientov, ktorí spadajú do ich rajónu. Novela mala tiež premenovať lekársku službu prvej pomoci (LSPP) na "ambulantnú pohotovostnú službu", aj od tejto úpravy však MZ upustilo. Oproti pôvodnému návrhu tiež už nebude zdravotná starostlivosť definovaná ako "územná".

V návrhu novely sa zavádza národný register prijímateľov zdravotnej starostlivosti. Návrh určuje, že do registra budú mať prístup iba poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a len pre účely jej poskytnutia. Registrovať by sa mali aj pacienti s onkologickým ochorením, s diabetes mellitus 1. typu, pacienti so srdcovocievnym ochorením a cievnym ochorením mozgu, s chronickým ochorením pľúc a tuberkulózou, pacienti s endoprotézou bedrového a kolenného kĺbu a pacienti s vrodenou vývojovou chybou. Vzniknúť by mali aj register poskytovateľov a register zdravotníckych pracovníkov, ako aj transplantačný register.

SITA