Zdravý životný štýl

BRATISLAVA 10. októbra (WN/PR) - V súčasnej dobe sa dramaticky menia rôzne aspekty ľudského života v Európe. S nebývalým rozvojom informovanosti sa zvyšuje povedomie ľudí o význame a možnostiach starostlivosti o vlastné zdravie. S rozvojom lekárskej vedy a meniaceho sa životného štýlu rastie reálna možnosť dožiť sa vyššieho veku, čo však so sebou prináša ...

BRATISLAVA 10. októbra (WN/PR) - V súčasnej dobe sa dramaticky menia rôzne aspekty ľudského života v Európe. S nebývalým rozvojom informovanosti sa zvyšuje povedomie ľudí o význame a možnostiach starostlivosti o vlastné zdravie. S rozvojom lekárskej vedy a meniaceho sa životného štýlu rastie reálna možnosť dožiť sa vyššieho veku, čo však so sebou prináša starnutie populácie. Spoločnosť hojnosti, v ktorej žijeme, vedie mnohých ľudí k zlým stravovacím návykom, prejedaniu sa a následným problémom s nadváhou. Okrem toho sú však ľudia vystavení pôsobeniu mnohých škodlivých faktorov, ktoré sú buď stáleho charakteru alebo sú produkované dopravou a industrializáciou až v relatívne nedávnej dobe. Prevratné technologické možnosti u mnohých ľudí utlmujú ich vlastnú fyzickú aktivitu.

Uvedieme len niektoré príklady. Na svete trpí nadváhou viac než 1 mld. ľudí a z toho je viac než 300 mil. ľudí klinicky obéznych. Tento rozsah zdravotného poškodenia už má charakter epidémie. Varujúci je rast počtu obéznych detí.
Zabezpečenie dôstojnej a zdravej staroby sa bude v budúcnosti týkať stále väčšieho počtu ľudí. Dnes tvoria 14,2% našej populácie ľudia starší ako 65 rokov, v roku 2030 to bude 23% a v roku 2050 až viac než 31% teda cca 3 mil. osôb.

Ako týmto výzvam čeliť?
Správne stravovacie návyky sú jednou z najlepších investícií, ktorou môže človek dlhodobo prispieť k svojmu zdraviu. Správna výživa upevňuje zdravie a zvyšuje ľudské schopnosti pre fyzickú i psychickú aktivitu. Zdravý životný štýl môže prispieť k dosiahnutiu a udržaniu optimálneho zdravotného stavu nášho tela a môže taktiež znížiť nebezpečenstvo vzniku niektorých ochorení. Na vyváženej, správnej strave je dôležité najmä to, aby obsahovala okrem základných makro a mikroživín i rôzne zdraviu prospešné fytonutrienty (chemické či rastlinné zlúčeniny, vitamíny a minerálne látky). Je teda veľmi dôležité, aby strava bola pestrá a rozmanitá a obsahovala dostatok zeleniny a ovocia. V uponáhľanej dobe a v prostredí, v ktorom sa môžu vyskytovať znečisťujúce látky a faktory, si musíme zabezpečiť dostatok základných živín, ktoré potrebujeme pre optimálne zdravie a duševnú pohodu.

Piliere zdravého životného štýlu sú:
- správna výživa vrátane výživových doplnkov
- telesná aktivita, fyzická práca alebo cvičenie
- dostatočný odpočinok
- pozitívne myslenie a prístup k životu.

Ak sa jedná o stravovanie, mali by sme sledovať nasledujúce odporúčania:
- všeobecne jedzte menej
- jedzte menej cukrov a tukov
- jedzte dostatok zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú fytoživiny
- jedzte správnu stravu v správny čas
- jedzte mikroživiny

Správnu stravu je potrebné okrem všeobecnej uplatniteľnosti odporučiť najmä ako výživu pre:
- aktívnych ľudí a športovcov
- podporu činnosti mozgu a duševnej činnosti
- podporu krásy a celkového fyzického vzhľadu
- ženskú časť populácie.

Existuje zhruba 45 základných živín, dôležitých pre ľudské zdravie. Bez potrebných zložiek stravy nemusia byť naše bunky dostatočne a správne vyživované, čo môže mať za následok zhoršenú funkciu organizmu. Ak máte pocit, že vaše telo nedostáva všetko, čo potrebuje, potom je potrebné siahnuť po výživových doplnkoch.

Okrem bielkovín, tukov, cukrov a ďalších živín potrebujeme nevyhnutne ešte
- vitamíny
- minerály
- antioxidanty
- fytoživiny
- vlákninu
- koenzýmy
- nenasýtené mastné kyseliny.

V stručnosti si povedzme, čo jednotlivé látky sú a v čom spočíva ich význam pre zdravú výživu a správny životný štýl.
Vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje, sú v potrave obsiahnuté v nepatrných množstvách. Vitamíny pomáhajú spracovávať iné živiny, ako tuky, cukry a minerálne látky. Podporujú tvorbu krvných buniek, hormónov, genetického materiálu a chemických látok nervového systému. Minerálne látky vstupujú do zložitých chemických procesov v našom tele. Sú dôležité pre tvorbu kostí a zubov, pôsobia ako elektrolyt, pomáhajú prenášať kyslík, spolupôsobia s enzýmami a pod.

Antioxidanty tvoria prirodzenú ochranu nášho tela pred škodlivými voľnými radikálmi. To sú voľné molekuly kyslíka útočiace na zdravé bunky a spôsobujúce ich nestabilitu a ničenie. Voľné radikály sú všadeprítomné a vznikajú pôsobením slnečného svetla, dymu, znečisteného ovzdušia, pôsobením stresu a dokonca i pri dýchaní. K antioxidantom patria niektoré látky podobné vitamínom, ako karotenoidy, lykopén a luteín a niektoré stopové prvky, ako selén.

Fytoživiny alebo fytonutrienty sú látky s potenciálnym priaznivým účinkom na ľudské zdravie v dôsledku ich antioxidačných, antibakteriálnych, antivírusových, protizápalových a protialergických vlastností. Tieto látky ďalej podporujú imunitný systém, zdravý zrak a znižujú riziká degenerácie v súvislosti so starnutím.

Vláknina v potrave nepredstavuje živinu v klasickom zmysle slova, je však dokázané, že má veľký vplyv na náš dobrý zdravotný stav. Tvoria ju nestráviteľné zložité rastlinné sacharidy, vyskytujúce sa predovšetkým v stenách rastlinných buniek. Vláknina viaže vodu, čím reguluje trávenie, činnosť čriev a množstvo odpadových látok.

Strava s dostatočným obsahom vlákniny obmedzuje príjem lipidov a cholesterolu z potravín. Pomáha tiež regulovať celkový energetický príjem organizmu.

Nenasýtené mastné kyseliny, ako sú Omega-3 a Omega-6, predstavujú pre ľudí nevyhnutné živiny. Sú dôležitým stavebným prvkom všetkých bunkových membrán, ovplyvňujúce ich fungovanie a stimulujú hormonálne a imunologické pochody. Tieto nenasýtené mastné kyseliny prispievajú napr. k regulácii krvného tlaku a hladiny tukov, pôsobia proti zrážanlivosti krvi, sú nevyhnutné pre riadne fungovanie mozgu a nervovej sústavy a podporujú reguláciu zápalových reakcií.

Ako postupovať v prípade, ak niektorí ľudia nie sú schopní alebo im to okolnosti neumožňujú, zaistiť si prirodzený prísun všetkých potrebných zložiek stravy. Vhodným postupom je využitie možnosti doplnenia stravy o chýbajúce živiny a to najmä o mikroživiny. Tomuto postupu hovoríme suplementácia stravy. Existuje celá škála rôznych prípravkov, môžeme však s istotou povedať, že najvhodnejšie sú tie, ktoré majú výhradne prírodný pôvod, t.j. sú vyrábané z rastlinných a prírodných materiálov, a nie syntetickou, umelou cestou.

Výživové doplnky môžu byť buď jednotlivé samostatné mikroživiny, alebo majú formu tzv. „multivitamínov“, t.j. obsahujú viac vhodne kombinovaných látok. Výživové doplnky nenahradia pravidelnú zdravú stravu, ale môžu byť vynikajúcim a praktickým doplnkovým zdrojom nevyhnutných živín.

Jedným z najvýznamnejších výrobcov výživových doplnkov je spoločnosť Amway, ktorá tieto doplnky predáva pod značkou NUTRILITETM. Jedná sa o celý rad prírodných produktov, vyvíjaných poprednými odborníkmi a vyrábaných pri dodržiavaní najprísnejších pestovateľských a spracovateľských postupov na certifikovaných organických farmách, ktoré zabezpečujú najlepšie úžitkové vlastnosti prípravkov Nutrilite. Podľa nezávislej štúdie agentúry Euromonitor Consultancy z r. 2006 je Nutrilite jedinou celosvetovou značkou, ktorá tieto certifikované organické farmy využíva.

Najdôležitejším výživovým doplnkom značky Nutrilite, ktorý bol nedávno uvedený na český a slovenský trh, je prípravok s obsahom multivitamínov, multiminerálov a fytonutrientov - DOUBLE XTM. Základné vitamíny, minerály a rastlinné koncentráty v tomto prípravku spoločne pôsobia tak, aby podporili normálne fungovanie imunitného systému, mozgovej činnosti, zdravý vývoj kostí, ponúkajú silnú antioxidačnú ochranu, podporujú zdravie buniek a celkovo posilňujú duševnú a telesnú kondíciu. Tento výrobok taktiež obsahuje široké spektrum fytonutrientov z exkluzívnych koncentrátov Nutrilite získavaných z celých rastlín. Prírodné koncentráty sú extrahované z 23 rôznych druhov ovocia, zeleniny a ďalších rastlín. Výživový doplnok DOUBLE X, to sú vlastne 3 druhy tabliet - vitamínové tablety, tablety s minerálnymi látkami a tablety s fytonutrientami. Pri ich užívaní 2x denne udržujú stálu optimálnu úroveň živín v tele po celý deň. Sú určené všetkým, ktorí žijú aktívnym životným štýlom, ktorí majú záujem o reguláciu svojej hmotnosti, o výživu pri športovaní, zdravé starnutie a optimálny zdravotný stav.

Výrobky Nutrilite predávajú na Slovensku výhradne nezávislí distributéri spoločnosti Amway.
Viac sa môžete dozvedieť na stránkach www.amway.sk

Kľúčom k životu bez obmedzení je správna výživa a dostatok pohybu

„Výživu môžeme zlepšiť zmenou stravovania, vrátane zvýšeného príjmu obohatených potravín či výživových doplnkov.“

(Potraviny a zdravie v Európe: nový základ pre akcie, Svetová zdravotnícka organizácia,
Európska rada, č.96/2004)

Moderná veda, kvalitná lekárska starostlivosť a dobrá životná úroveň vo vyspelých krajinách dávajú ľuďom možnosť prežiť dlhý život. Nemusíme už ťažko fyzicky pracovať na poliach s vidinou neistej obživy. Veľa bežných úkonov už za nás robia technologické vynálezy. Široký výber potravín však často zvádza k nadmernému holdovaniu jedlu a vymoženosti modernej spoločnosti ľuďom zase umožňujú tlmiť telu prirodzený pohyb.
Keď sa k tomu ešte pridá nepriaznivý vplyv znečisteného prostredia, pribúdajúce roky sa môžu stať utrpením. Plnohodnotný aktívny život si však môžeme zaistiť sami, a to dodržiavaním princípov zdravého životného štýlu, medzi ktoré patrí vhodná strava, dostatok telesných aktivít a odpočinku.

Medzi najvážnejšie hrozby súčasnej „spoločnosti hojnosti“ patrí hlavne obezita. Nevhodná skladba stravy, prejedanie sa, sedavé zamestnanie, pasívne trávenie voľného času a ďalšie okolnosti spôsobujú, že viac ako miliarda ľudí na celom svete trpí nadváhou. U tretiny osôb z tohto množstvo dokonca lekári nadváhu vyhodnotili ako obezitu. Alarmujúci je hlavne nárast obezity medzi deťmi, pretože tento druh zdravotnej ujmy je minimálne spolovice ovplyvnený dedičnými faktormi.

Telesnú a duševnú sviežosť, ktorá vydrží až do vysokého veku, si ale môže väčšina z nás zabezpečiť vlastnými silami. Základom zdravého životného štýlu je vhodné stravovanie. Pravidelná strava v menších porciách by mala byť pestrá a mala by obsahovať dostatok ovocia a zeleniny. Ľudské telo potrebuje pre udržanie optimálneho zdravotného stavu niekoľko desiatok základných živín. Nevyhnutné pre správnu výživu a ochranu organizmu sú hlavne bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály, antioxidanty, fytoživiny, vláknina, koenzýmy a nenasýtené mastné kyseliny.

Moderná doba, plná zhonu a pracovného stresu, vhodnému stravovaniu veľmi nepraje. Jedlo často obsahuje príliš veľa mastných zložiek alebo zložky s obsahom cukru a nie je v ňom dostatok potrebných živín. V takýchto prípadoch je potom potrebné siahnuť po výživových doplnkoch, ktoré telu dodajú chýbajúce látky. K významným výrobcom výživových doplnkov patrí spoločnosť Amway, ktorá tieto doplnky ponúka pod značkou NUTRILITETM. Výživové doplnky NUTRILITE sú vyrábané z prírodných produktov, pestovaných na certifikovaných organických farmách. NUTRILITE obsahuje základné vitamíny, minerály a koncentráty z rastlín pôsobiace tak, aby podporili normálnu činnosť organizmu, imunitného systému, mozgu i kostí. Výsledkom je celkové posilnenie duševnej i telesnej pohody.

Základným kameňom zdravého životného štýlu je síce správna výživa, ale nemôžeme zabúdať aj na ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú psychický a fyzický stav. Dôležitá je hlavne telesná aktivita, ktorá môže mať formu fyzickej práce, pravidelného cvičenia, prechádzok či aktívneho športu. Duševnú a telesnú námahu je na druhej strane nutné vyvážiť dostatočným odpočinkom. A nie nadarmo sa hovorí: veselá myseľ - polovica zdravia.

NUTRILITETM DOUBLE XTM Štandardná náplň na 31 dní (186 tabl.) Odporúčaná maloobchodná cena 2.700,- Sk
NUTRILITETM DOUBLE XTM Náhradná náplň na 62 dní (372 tabl.) Odporúčaná maloobchodná cena 4.980,- Sk

Výživový doplnok NUTRILITETM DOUBLE XTM predáva spoločnosť Amway Slovensko, s.r.o. výhradne prostredníctvom siete svojich Nezávislých vlastníkov podnikania.

V prípade záujmu, prosím, kontaktujte:
Amway Slovensko, s.r.o.
Letná 3
831 03 Bratislava
tel.: 02/4920 4444-5
www.amway.sk

Jedinečný výživový doplnok NUTRILITETM DOUBLE XTM od spoločnosti Amway Slovensko, s.r.o.

Amway Slovensko, s.r.o. – jedna z vedúcich spoločností priameho predaja na Slovensku, dosiahla v roku 2006 celkový obrat 123,8 mil. Sk, čo je o 8,2% viac ako v roku 2005. Amway Slovensko, s.r.o. patrí do holdingu Alticor so sídlom v Michigane v USA, ktorý združuje firmy Amway, Quixtar a Access BG. Alticor dosiahol v tom istom roku celkový obrat 6,3 miliardy USD a patrí k najväčším spoločnostiam v oblasti priameho predaja na svete. Amway Slovensko, s.r.o. zahájila svoju činnosť v novembri roku 1994. V súčasnosti predáva viac než 450 položiek, ktoré zahŕňajú výrobky starostlivosti o domácnosť, o telo, kozmetiku, výživové doplnky, kuchynský riad a ďalší doplnkový sortiment. V Slovenskej republike spolupracuje so spoločnosťou Amway okolo 6 500 nezávislých predajcov (Nezávislých vlastníkov podnikania) a Privilegovaných zákazníkov.

Amway Slovensko, s.r.o. je od roku 1995 aktívnym členom Zväzu priameho predaja na Slovensku. Jan Stránský, manažér pre vonkajšie vzťahy Amway ČR a SK, je členom výkonného výboru Európskej federácie priameho predaja (FEDSA). Amway Slovensko, s.r.o. je v rámci členstva v ZPP tiež členom Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR so sídlom v Bratislave. Angažuje sa i v sociálnej oblasti, kde napr. úzko spolupracuje so spoločnosťou UNICEF Slovensko.

Viac informácií nájdete na www.amway.sk

Jan Stránský
Manažér pre vonkajšie vzťahy
e-mail: jan_stransky@amway.com
tel. +420 2 83 017 001

Erika Pšenková
Riaditeľka pobočky AMWAY Slovensko, s.r.o.
e-mail :Erika_Psenkova@Amway.com
tel.: +421 2 4920 4430

MUDr. Peter Minárik
Gastroenterológ
Poradňa pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl
e-mail: obezita@drminarik.sk
Tel:. +421 2 4425 8852, 0903 437 888

Ivan Kotúček
Výkonný riaditeľ ACRC
e-mail: ivan.kotucek@acrc.sk
tel. +421 902 901 180