Počet prípadov chrípky stúpol oproti minulému týždňu o 42 %

BRATISLAVA 9. novembra (WEBNOVINY) - S príchodom chladnejšieho počasia začína na Slovensku opäť vyčíňať chrípka. V aktuálnom týždni nahlásili slovenskí lekári 41 951 akútnych respiračných ochorení, čo je oproti minulému týždňu o 42 percent viac. Najviac zasiahnuté sú deti predškolského veku. Chrípku hlásilo 56 percent lekárov pre deti a dorast a 47 ...

BRATISLAVA 9. novembra (WEBNOVINY) - S príchodom chladnejšieho počasia začína na Slovensku opäť vyčíňať chrípka. V aktuálnom týždni nahlásili slovenskí lekári 41 951 akútnych respiračných ochorení, čo je oproti minulému týždňu o 42 percent viac. Najviac zasiahnuté sú deti predškolského veku. Chrípku hlásilo 56 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent praktických lekárov pre dospelých. Najviac prípadov akútnych respiračných ochorení zaznamenali v Žilinskom kraji (74 % pediatrov a 64 % lekárov pre dospelých) a v Trnavskom kraji (60 % pediatrov a 61 % lekárov pre dospelých). Naopak, najmenej postihnutých chrípkou je aktuálne v Bratislavskom kraji.

Chrípke podobné ochorenia hlásilo 11,9 percenta lekárov, pričom počet nakazených je 4 981. "Od začiatku chrípkovej sezóny bolo do Národného referenčného laboratória pre chrípku zaslaných 23 vzoriek biologického materiálu na virologické vyšetrenie. Z nich boli identifikované tri kmene vírusov chrípky typu A, v dvoch prípadoch bol potvrdený vírus Parainfluenzae 3 a v jednom prípade vírus Parainfluenzae 1," informoval agentúru SITA hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Ako dodal, v slovenských lekárňach je v súčasnosti dostatok očkovacích látok proti chrípke, pričom všetky vakcíny hradia zdravotné poisťovne všetkým záujemcom o očkovanie.

SITA