MZ sa ohradzuje voči výrokom špecialistov

BRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) sa dôrazne ohradzuje voči výrokom prezidenta Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andreja Janca. Ten v utorok označil vládne návrhy novely zdravotníckych zákonov za výpalnícke. "Pánu doktorovi zrejme v eufórii pri jeho komunikácii s novinármi unikol význam prídavného ...

BRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) sa dôrazne ohradzuje voči výrokom prezidenta Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andreja Janca. Ten v utorok označil vládne návrhy novely zdravotníckych zákonov za výpalnícke. "Pánu doktorovi zrejme v eufórii pri jeho komunikácii s novinármi unikol význam prídavného mena "výpalnícky". Jeho slová, ktorými sa vyjadruje k sérii ministerstvom do parlamentu predložených zákonov, zjavne pripomínajú výroky niektorých opozičných poslancov," uvádza sa v reakcii MZ, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková.

Janco nesúhlasí so zavedením povinných poukazov od obvodného lekára na vyšetrenie k špecialistovi. MZ týmto návrhom podľa Janca znižuje kvalitu a dostupnosť špecializovanej zdravotnej starostlivosti pre obyčajného občana a vytvára priestor pre korupciu. "Tento krok považujeme za šikanovanie pacientov a ich vystavovanie riziku následkov z neposkytnutia včasnej a primeranej liečby," konštatuje Janco v liste, ktorý SLÚŠ zaslala predsedovi parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliamovi Novotnému.

Podľa MZ by mal Janco svoje formulácie dôsledne zvažovať, pretože na rozdiel od poslancov diskutujúcich v parlamente, jeho poslanecká imunita nechráni. "Neustále snahy pána doktora kontroverznými výrokmi pritiahnuť pozornosť médií a verejnosti by mohli mať v tomto prípade aj opačný účinok," uvádza sa v stanovisku MZ. Ako konštatuje, Janco nezastupuje všetkých lekárov špecialistov, ktorí v SR pôsobia. "SLÚŠ združuje iba časť lekárov špecialistov, presný počet členov z pochopiteľných dôvodov SLÚŠ nezverejnila," píše sa v reakcii MZ.

Lekári špecialisti ostro protestujú aj proti povinnému zavádzaniu tzv. systémov kvality a ich certifikácii ako podmienke zaradenia zdravotníckeho zariadenia do minimálnej verejnej siete zmluvných zariadení. Pri súčasných obmedzených zdrojoch v zdravotníckom sektore, zavádzanie systémov kvality podľa nich znamená v skutočnosti len možnosť zaručeného obohatenia sa niektorých firiem z peňazí, ktoré by mali byť investované do skutočného zlepšenia podmienok pacientov a zdravotníckych pracovníkov. SLÚŠ protestuje aj proti plánovanému zavedeniu povinných služieb špecialistov v iných zdravotníckych zariadeniach. "Uvedený návrh považujeme za porušenie Zákonníka práce a ústavných práv lekára, ako aj porušenie princípov, ktorými sa riadi zákonodarstvo Európskej únie", uvádza ďalej SLÚŠ vo svojom liste. Únia sa tiež domnieva, že možnosť nahradiť lekárom predpísaný liek v lekárni generikom nezávisle na odporúčaní lekára musí byť zavedená súčasne s postúpením zodpovednosti za pacientov zdravotný stav z lekára na lekárnika, tento krok však opäť znamená zníženie kvality zdravotnej starostlivosti a vážne riziko pre pacienta aj pre lekárnika.

SITA