LOZ nevie, aké budú jeho ďalšie kroky

BRATISLAVA 22. novembra (WEBNOVINY) - Na štvrtkovej tlačovej besede malo Lekárske odborové združenie (LOZ) informovať verejnosť a jeho aktivitách a plánoch do budúcnosti, no jej priebeh aj výsledky boli nejasné a zmätočné. Predseda LOZ Marián Kollár najprv v úvode informoval o podpore petícií, ktoré združenie rozbehlo vo fakultných nemocniciach a niektorých ...

BRATISLAVA 22. novembra (WEBNOVINY) - Na štvrtkovej tlačovej besede malo Lekárske odborové združenie (LOZ) informovať verejnosť a jeho aktivitách a plánoch do budúcnosti, no jej priebeh aj výsledky boli nejasné a zmätočné. Predseda LOZ Marián Kollár najprv v úvode informoval o podpore petícií, ktoré združenie rozbehlo vo fakultných nemocniciach a niektorých väčších nemocniciach na Slovensku. Keďže zamestnanci zdravotníckych zariadení podporili petície v priemere na úrovni 70 až 80 %, LOZ sa podľa Kollára domnievalo, že má zabezpečenú dostatočnú podporu na svoje ďalšie kroky. V tejto súvislosti Kollár vyhlásil, že "od decembra pôjdu zdravotnícki pracovníci do určitej modelovej situácie, aby ukázali, ako by vyzeralo striktné dodržiavanie Zákonník práce." Vzápätí však prvý podpredseda združenia Kamil Kvalténi upozornil, že jedna vec je mať toľko a toľko podpisov a druhá vec to, čo sa práve teraz deje a ako sa manažmenty nemocníc snažia odborárov zdecimovať. Poukázal tak na stredajšie rokovanie odborárov s vedením Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava. "Na podobné metódy sme zvyknutí, ale keď nám v stredu právnička nemocnice povedala, že lekári, ktorí budú držiavať Zákonník práce, budú prepustení, ostali sme prekvapení," konštatoval Kvalténi.

Na stredajšom rokovaní mal byť podľa Kollára prijatý definitívny postup pri presadzovaní záujmov LOZ, no v rámci rozpravy vznikli určité turbulencie, ktorých výsledkom bolo rozhodnutie o začatí príprav na ostrý štrajk. Zároveň dodal, že sám za seba je týmto postupom sklamaný. LOZ teraz podľa Kollára musí vyhodnotiť vzniknutú situáciu a urýchlene nájsť také riešenie, s ktorým bude súhlasiť väčšina jeho členov. Po tom, ako predseda LOZ prečítal list, v ktorom ho jeho zamestnávateľ informoval o podaní na jeho osobu, ktoré sa týka možného porušenia pracovnej disciplíny, tlačovú besedu so slovami "toto tu už raz bolo" predčasne opustil.

V úvode tlačovej besedy Kollár opätovne upozornil na absolútne nevyvážené prerozdeľovanie zdrojov v zdravotníctve. "V EÚ sa do nemocníc odvádza z celkového zdravotníckeho rozpočtu 55 až 56 %, na Slovensku je to 30 %," uviedol a dodal, že "takéto peniaze sú nedostatočné". Východisko vidí predovšetkým v tom, že riaditelia musia začať podpisovať také zmluvy, ktoré nebudú ďalej spôsobovať zadlžovanie, ale také, ktoré nielen zabezpečia vyrovnané hospodárenie, ale zároveň zabezpečia stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov. "V nových zmluvách sa zároveň musí premietnuť aj naše 30 % navýšenie platov," vyhlásil Kollár.

SITA