Prehľad stolových minerálok a porovnanie ich obsahu

Minerálna voda môže obsahovať prirodzený oxid uhličitý, alebo nemusí. Môže byť však dodatočne oxidom uhličitým obohatená, tzv. sýtená alebo jej môže byť odobratý.

Chlórové preparáty ani iné chemické dezinfekčné látky sa na zdravotné zabezpečenie vody nesmú používať. Podľa celkovej mineralizácie sa minerálne vody delia na: jednoduché (1000 mg/l), slabo mineralizované (1000-5000 mg/l), stredne mineralizované (5000-15000 mg/l), silne mineralizované (nad 15000 mg/l).

Pri nákupe minerálnej vody si treba pozrieť jej zloženie a obsah minerálnych látok. Vody s vysokou mineralizáciou nie sú vhodné na každodenné pitie. Voda so zvýšeným obsahom fluóru (nad 1,5 mg/l) nie je vhodná pre deti.
Optimálny pomer vápnika (Ca) a horčíka (Mg) vo vode by mal byť 2 : 1, čo je dôležité pre optimálne vstrebávanie horčíka. Rovnaký pomer sa doporučuje aj pri minerálnej vode.
Otvorená voda by sa mala skladovať v chlade a temne a spotrebovať do 3 - 4 dní. Oxid uhličitý zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov, takže sýtená voda vydrží dlhšie ako "tichá", ktorú je potrebné skladovať v chladničke a čo najrýchlejšie vypiť.

Na každodenné pitie pre ľudí bez rozlíšenia veku a zdravotného stavu sú vhodnejšie pramenité a balené vody s mineralizáciou 200 až 500 mg/l. Prírodné minerálne vody by sa nemali konzumovať trvalo a nikdy nie viac ako 2 litre za deň, optimálne množstvo je asi 0,5 litra a je dobré striedať rôzne druhy. Cielene podávaná minerálna voda môže mať veľa prospešných účinkov.
V nasledujúcej tabuľke nájdete porovnanie zloženia najznámejších minerálok dostupných na našom trhu: (viď zlozenie_mineralnych_vod.xls v prílohe)

Legenda k tabulke:

Katióny:
Sodík Na+
Vápnik Ca2+
Horčík Mg2+
Mangán Mn2+
Draslík K+
Železo Fe2+
Lítium Li+
Stroncium Sr2+
Bárium Ba2+
Amónny katión NH4+
Anióny:
Floridy F-
Chloridy Cl-
Bromidy Br-
Jodidy l-
Sírany SO42-
Hydrogénuhličitan HCO3-
Kyselina kremičitá H2SiO3-
Dusitany NO2-
Dusičnany NO3-