Voda pre kojencov

U novorodenca tvorí voda asi tri štvrtiny hmotnosti. S vekom sa tento pomer zmenšuje. Taktiež látková premena prebieha živšie ako u dospelého človeka, z čoho logicky vyplýva, že malé deti majú vyššiu spotrebu vody. Dieťa vo veku 1– 2 rokov spotrebuje za deň okolo 1200– 1500 ml vody. Najlepšou a najzdravšou tekutinou je pre dojčatá materské mlieko, ale v období vyššieho výdaja telesných tekutín (napr. potenie sa v lete) treba ich množstvo dopĺňať aj dojčenskými vodami a pod.

Pramenité a dojčenské vody, tvoriace dve blízke kategórie balených vôd, pochádzajú z chránených podzemných zdrojov. Kvalita a čistota musia byť ich prirodzenou vlastnosťou na rozdiel od bežnej pitnej vody, ktorej kvalita sa môže po finálnej úprave zmeniť a líšiť od tej pôvodnej. Pramenitá a dojčenská voda musia byť pred balením prepravované len potrubím.

Ako „dojčenská voda“ je možné označiť minerálnu vodu, v ktorej nesmú byť prekročené stanovené najvyššie hodnoty minerálnych látok a stopových prvkov. Je to dôležité, pretože vnútorné orgány, medzi nimi aj obličky, ešte nie sú pred koncom prvého roka života dostatočne vyvinuté. Prebytočné minerály môžu byť preto vylúčené iba čiastočne.

Dojčenská voda vlastne akousi podkategóriou pramenitých vôd, pre ktorú platia ešte prísnejšie požiadavky. Obsah dusičnanov smie byť len 10 mg/l, u pramenitých 25, koncentrácia sodíka má medznú hodnotu 20 mg/l, pramenitá 100. Prísnejšie sú aj mikrobiologické ukazatele. Jej celková mineralizácia nesmie prekročiť 1000 mg/l. Ak je voda sýtená CO2, musí sa na etikete nachádzať upozornenie, že voda sa pre kojencov môže používať až po odstránení oxidu uhličitého varom.

Zdravotné zabezpečenie dojčenskej vody možno vykonávať iba ultrafiltráciou alebo UV - C žiarením. Práve preto, že je u nej zakázaná akákoľvek úprava meniaca jej zloženie, je dojčenská voda jediná balená voda, pri ktorej je zaručené pôvodné prírodné zloženie. Je preto vhodná nielen pre kojencov, ale aj pre všetky vekové kategórie.

Najčítanejšie články