Antikoncepcia a jej história

Dodnes príslušníci prírodných národov na ostrove Martinique v Malých Antilách používajú k výplachom pošvy roztok z citrónovej šťavy (citrón pôsobí adstringentne) a mahagónových luskov (znehybňuje spermie). Medzi známe metódy patril orálny a análny styk ako forma antikoncepcie.

Antikoncepcia Zdroj foto: Shutterstock.com

Pravek – hitom boli rôzne výplachy pošvy. Dodnes príslušníci prírodných národov na ostrove Martinique v Malých Antilách používajú k výplachom pošvy roztok z citrónovej šťavy (citrón pôsobí adstringentne) a mahagónových luskov (znehybňuje spermie). Medzi známe metódy patril orálny a análny styk. V tejto dobe sa často používali rôzne zaklínadla, kúzla a šamanské rituály.

Starovek- k zabráneniu otehotnenia sa doporučovala pasta obsahujúca krokodílí trus, použitá ako pesar. V niektorých ďalších predpisoch je miesto krokodílieho trusu použitý sloní trus. Ďalším celkom rozumným prostriedkom je akýsi prvodobý pesar, ktorý obsahuje menej odpudivú substanciu - včelí med a uhličitan sodný. Okrem spermicídneho účinku mohli mať tieto špeciálne pošvové upchávky taktiež charakter mechanický a pôsobiť ako bariéra.

Starí Egypťania taktiež používali pred súložou takzvanú vykurovaciu techniku. Zapálením zmesi rôznych voňavých bylín vykurovali bezprostredne pred súložou ženskú pošvu. Existujú dohady, že olivový olej používala k antikoncepcii slávna kráľovná Kleopatra. Miešala ho vraj ešte s olejom cédrovým, olovnatou masťou a kadidlom. Vďaka tejto pošvovej polypragmázii bola za celý život tehotná len trikrát.

S príchodom kresťanstva ako jediná metóda regulácie plodnosti bola uznávaná periodická sexuálna abstinencia. Snáď najviac kurióznymi antikoncepčnými predpismi oplývala staroveká Čína. Okrem marhuľových jadier sa doporučovalo zhltnutie šestnástich žubrienok osmažených v ortuti.

Stredovek- v stredoveku sa verilo, že ak žena nechce byť tehotná, tak by sa do maternice nemalo dostať mužské semeno. Preto sa ako ochrana pred tehotenstvom používala prerušovaná súlož (koitus interuptus). Lekári v tých časoch odporúčali, že ak sa spermie napriek opatreniam dostali do pošvy, mala žena ihneď vstať, začať nasilu kýchať, smrkať a hlasno kričať, čo vraj spôsobí, že semeno sa vypudí z rodidiel von. Ženy dokonca pili po tri dni vždy ráno jeden liter vody, v ktorej kováči chladili kliešte. V skutočnosti táto rada nebola až tak nezmyselná. Pri chladení kovu sa môže uvoľňovať malé množstvo olova, čo naozaj mohlo spôsobiť u ženy neplodnosť.

Prvý kondóm pre mužov
Prvý skutočný kondóm sa podarilo vyrobiť v roku 1564, kedy sa na penis navlieko puzdro zhotovené z ľanového plátna napusteného olejom, do ktorého sa pridával ešte zvláštny roztok proti infekcii. V 18. storočí bol v príprave kondómu postupne vyraďovaný textilný materiál a ochrana bola zhotovovaná zo zvieracích slepých čriev. V 18. storočí sa používanie kondómov dosť rozšírilo. Známym užívateľom kondómov bol i Giovanni Giacomo Casanova (1725-1798). Zvláštne kondómy sa používali v Japonsku.

Prvé ochranné prostriedky pre ženy
Prvé ochranné prostriedky určené pre ženy boli krčkové klobúčiky, ktoré v roku 1838 vyrobil Nemec Frederick Adolphe Wilde. Krčková forma bola z vosku a podľa nej sa výsledný tvar vyrábal z latexu, ktorý presne doliehal na krček maternice a vyberal sa len počas menštruácie. V roku 1882 nemecký lekár Hesse, vynašiel prostriedok podobný tomu, ktorý sa používa aj dnes a to gumený pesar, nazývaný v tých časoch ako „gumová prekážka pre spermie“.

20. storočie- v prvom desaťročí 20. storočia sa začali uskutočňovať prvé experimenty s tým, či možno ovulácii zabrániť podaním určitej dávky hormónov. Zásluhu na tom mal hlavne rakúsky fyziológ Ludwig Haberland. V tých časoch však mali veľmi veľké problémy so získaním potrebného množstva hormónov. Na 12 mg hormónu estradiolu potrebovali 80 000 prasačích vaječníkov. Súbežne prebiehal aj výskum hormónu žltého telieska (progesterónu). Prvá antikoncepčná tabletka uzrela svetlo sveta v roku 1960. Prvý krát sa objavila antikoncepčná metóda, ktorej spoľahlivosť v tom období bola zhruba 98%.

Množstvo estrogénu, ktoré sa nachádzalo v pilulkách bolo príliš vysoké a žena preto trpeli celou radou nežiaducich účinkov. Spočiatku to bol zápal žíl, neskôr migréna a žltačka. Preto v roku 1969 výbor pre bezpečnosť v lekárstve vo Veľkej Británii nariadil predpisovať orálnu antikoncepciu s obsahom estrogénov maximálne 50 mg v jednej pilulke, pretože užívanie vyšších dávok zapríčiňovalo vznik predovšetkým tromboembolizmu a následne smrteľné poškodenie srdca.

nurse87

celkom zaujimavy clanok, ako tie metody volakedy boli dost cez a pochybujem, ze niektore aj ucinkovali, hlavne ta stava z citrona

Bobotsang888

www.hotnewsbox.com

You can make full use of the features of hypertext links, network interaction, and dynamic updates. Select and link the most valuable information, knowledge and resources on the global Internet in your "Non-stop Online Navigation"; you can also record and publish your personal work process, life story, thought history, flashing inspiration, etc. in a timely manner, Give full play to your personal unlimited expressive power; you can also meet friends with Wen, meet and gather friends for in-depth communication and communication.