Kúpele Brusno

Tieto kúpele sa špecializujú na choroby obehového ústrojenstva, tráviaceho ústrojenstva, choroby žliaz s vnútornou sekréciou a poruchy / choroby látkovej výmeny.
  • choroby obehového ústrojenstva
  • choroby tráviaceho ústrojenstva
  • choroby žliaz s vnútornou sekréciou
  • poruchy / choroby látkovej výmeny

Kúpele Brusno ležia v údolí Slovenského Rudohoria 21 km severovýchodne od Banskej Bystrice, v ústí doliny zvanej Peklo. Kúpeľné miesto je charakterizované ako oblasť s miernou, teplou a pomerne vlhkou podhorskou klímou.

Prvá písomná zmienka o prameňoch je z r. 1818, nachádza sa vo farskej kronike v Medzibrode. Je však viac ako pravdepodobné, že pramene boli známe aj dávno predtým a využívané drevorubačmi, baníkmi či uhliarmi, ktorí popri nich chodili denne do práce. Stavba prvého kúpeľného domu sa začala r. 1834, ten však v r. 1859 vyhorel. V súčasnosti prevádzkované kúpeľné kapacity tvoria dva kúpeľné domy - Poľana a Paula spolu s 296 lôžkami.

V areáli kúpeľov sa nachádza 6 minerálnych prameňov, ktorých teplota je 16-20 C°. Pramene Ludwig a Paula sú najčastejšie využívané na pitnú kúru, ostatné sa vyuzívajú v oblasti vodoliečby.

Liečivé minerálne vody sú vhodné na indikácie niektorých zažívacích chorôb, najmä obličiek, pečene, žalúdočných a črevných porúch. Okrem zažívacích ťažkostí sa v Brusne môžu liečiť aj srdcovo - cievne choroby a choroby pohybového ústrojenstva.


Web: Kúpele Brusno