Kúpele Korytnica

Kúpele Korytnica ležia v úzkom údolí uprostred vrchov v nadmorskej výške 850 m pod horským masívom Prašivá v Národnom parku Nízke Tatry. Sú to najvyššie položené kúpele so zdrojmi minerálnych vôd na Slovensku.
  • choroby tráviaceho ústrojenstva
  • onkologické choroby
  • poruchy látkovej výmeny
  • choroby z povolania

Kúpele Korytnica ležia v úzkom údolí uprostred vrchov v nadmorskej výške 850 m pod horským masívom Prašivá v Národnom parku Nízke Tatry. Sú to najvyššie položené kúpele so zdrojmi minerálnych vôd na Slovensku. Popri prírodných minerálnych vodách je významným liečebným faktorom v Korytnici i klíma a prírodné podmienky okolia. Kúpele možno preto zaradiť do klimatoterapeutickej oblasti s mierne stimulačným účinkom, ktorý možno využiť v liečebnom programe.

Prvý historický údaj pochádza z darovacej listiny kráľa Ondreja z dynastie Arpádovcov z roku 1233, kde sa spomína Medokýšska dolina. Svoj dnešný názov dostala až v roku 1355 a bol odvodený od zemepisnej polohy. V roku 1853 bola urobená odborná analýza minerálnych prameňov, ktorú vykonalo kolégium lekárov Lekárskej fakulty Univerzity vo Viedni. Kúpele prežívali svoj rozkvet, ku ktorému významne prispel Dr. Jozef Ormay, kráľovský radca, ktorý v Korytnici pôsobil ako vedúci lekár.

Základným liečivým zdrojom kúpeľov Korytnica je osem prameňov minerálnych vôd s pozoruhodným obsahom oxidu uhličitého. Liečivé pramene sa balneologicky využívajú predovšetkým na pitné kúry, vaňové kúpele alebo sa voda plní do fliaš a predáva ako liečivá.

Liečia sa tu ochorenia tráviaceho ústrojenstva (pažerák žalúdok, dvanástnik, žlčník, žlčové cesty, pečeň, pankreas, tenké a hrubé črevo), onkologické choroby, poruchy látkovej výmeny - diabetes mellitus, obezita s poruchami metabolizmu, anémia, osteoporóza, choroby z povolania - následky poškodenia dýchacích ciest leptavými parami, plynmi, dráždivými prachmi, chronické ochorenia pečene toxickeho pôvodu.


Kúpele sú momentálne mimo prevádzky.