Silikónové prsia

Ženské prsia boli od nepamäti symbolom krásy a ženskosti. Ich veľkosť a forma výrazne ovplyvňuje psychiku ženy. Prsník súčasne predstavuje jeden z najdôležitejších sexuálnych a erotogénnych častí ženského tela.

Žena ukazuje prsia Zdroj foto: Shutterstock.com

Implantáty na zväčšenie prsníkov sa používajú už od začiatku 60. rokov. Odvtedy sa približne tri milióny žien rozhodlo pre zväčšenie prsníkov silikónovými implantátmi.
Kvalita implantátov sa neustále zdokonaľuje. Spolupráca medzi ženami, ktoré majú prsníkové implantáty, plastickými chirurgmi ako aj výrobcami implantátov umožňuje neustále prispôsobovanie sa najnovším medicínskym a technickým poznatkom.

Prvé prsníkové implantáty vyrobené v 60. rokoch boli okrúhle a s hladkým povrchom. Koncom 80. rokov boli vyvinuté implantáty s textúrovaným (zdrsneným) povrchom. V 90. rokoch boli vyrobené prvé anatomické implantáty, ktoré majú tvar kvapky a svojím tvarom viac kopírujú tvar prsníka. Okrúhle a kvapkovité implantáty sú základnými tvarmi používanými pri zväčšovaní prsníkov.

Okrem toho existuje viac druhov asymetrických implantátov – rôzne pre pravú a ľavú stranu. Všetky implantáty sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a rozmeroch. Implantáty sú plnené hlavne silikónovým gélom a fyziologickým roztokom (0,9% roztok kuchynskej soli NaCl). Boli pokusy ich plniť aj inými materiálmi, (napr. extrakty zo sóje, zlúčeniny cukrov...) ale tieto materiály sa buď vôbec neosvedčili, alebo sa na trhu uchytili len nepatrne. Najčastejšie používané sú implantáty plnené silikónovým gélom.

Tieto gély sa stale zdokonaľujú. Vyrábajú sa v rôznej hustote a „tuhosti“. Mávajú označenia ako cohesive I,II,III, natural gel, soft touch a pod. Tuhosť prsníka po implantácii však závisí nielen od tuhosti gélu, ale aj od tuhosti jazvy (tzv. kapsuly), ktorou sa implantát obalí. Kým jemná kapsula je normálna a žiadúca, lebo udržiava implantát na mieste, tuhšia kapsula môže spôsobovať vyššiu tuhosť až deformáciu prsníkov.
Počet žien, ktoré sa rozhodli pre zväčšenie prsníkov, sa v priebehu posledných rokov neustále zvyšuje.

Ako si vybrať ten správny implantát - silikón?

Neexistuje jeden rovnaký najlepší implantát pre každú ženu. Pri výbere implantátu je rozhodujúca predstava a vkus pacientky. Používame rôzne typy okrúhlych aj anatomických implantátov, aby sme sa čo najviac priblížili želaniam pacientky. Najdôležitejšia je dôkladná predoperačná konzultácia s pacientkou, kde čo najpresnejšie zladíme jej predstavy s možnosťami plastickej chirurgie.

Podľa toho zvolíme operačný postup a typ implantátu. Našim zlatým štandardom je okrúhly implantát strednej projekcie pod sval. Dôležité je dôkladne uvoľnenie (preťatie dolných a stredných úponov) veľkého prsného svalu, aby boli implantáty dosť blízko pri sebe. Umiestnením implantátu mierne vyššie, alebo nižšie vieme dosiahnuť väčšiu, alebo menšiu plnosť prsníkov v ich hornej časti, resp. profil prsníka v hornej časti je prakticky na nerozoznanie od anatomického implantátu.

Tak ako sa viacerí ľudia na seba nemusia podobať, ale všetci môžu byt pekní, tak je to aj s prsiami. Najčastejšou požiadavkou býva – chcem mať prirodzené prsia.

To znamená len toľko, že každá pacientka má o prirodzenosti inú predstavu. Niektoré pacientky chcú prsia s výraznejším, alebo menej výrazným dekoltom, teda výraznejšou plnosťou v hornom póle, čo najlepšie dosiahneme okrúhlym implantátom s vysokým profilom. Iné chcú maximum plnosti v dolnom póle a hornú časť splývajúcu, čo dosiahneme implantátom kvapkovitého tvaru, alebo okrúhlym implantátom so stredným, alebo nižším profilom umiestneným trochu nižšie. Ďalšie pacientky si prajú väčšiu, alebo menšiu projekciu dopredu, prsia viac pri sebe, alebo menej pri sebe. U niektorých pacientiek je nutné, okrem výberu a umiestnenia implantátu súčasne s augmentáciou zmenšiť tzv. kožnú podprsenku, lebo prsia sú tak voľné, že na ich vyplnenie by bol potrebný oveľa väčší implantát, ako si žena praje mať. Väčšinou to robíme odstránením užšieho, alebo širšieho pruhu kože z okolia dvorca.

okrúhly implantát: anatomický implantát:

Aké sú možnosti uloženia implantátu?

Prsníkový implantát môže byť umiestnený pod prsnou žľazou (subglandulárne) alebo pod prsným svalom (submuskulárne).

Preferujeme uloženie implantátu pod veľký prsný sval (submuskulárne). V tomto prípade je nutné prerušiť časť úponu veľkého prsného svalu dole v ryhe pod prsníkom a čiastočne v strede pri prsnej kosti. Funkčnosť svalu týmto čiastočným prerušením nie je vôbec ohrozená. Sval prikrýva jednu až dve horné tretiny implantátu. Toto uloženie zabezpečuje plynulý prechod - spád hornej časti prsníka (s viac alebo menej výraznou plnosťou hornej časti prsníka podľa želania pacientky), dokonale prikrýva obrysy implantátu v hornej polovici prsníka, takže sa implantáty nečrtajú pod kožou ani u štíhlejšej pacientky. Umiestnenie implantátov pod sval tiež znižuje riziko infekcie a kapsulárnej kontraktúry (tuhá jazva okolo implantátu, ktorá môže spôsobiť jeho stvrdnutie, v zriedkavých prípadoch až deformáciu a nutnosť odstránenia implantátu ).

Druhá možnosť je umiestnenie implantátov pod žľazu (subglandulárne). Túto možnosť využívame zriedkavejšie, napr. na želanie aktívnej pacientky, ktorá nechce na dlhšiu dobu prerušiť svoje intenzívne fyzické športové, alebo pracovné aktivity, lebo doba rekonvalescencie pri umiestnení implantátov pod žľazu je kratšia. Pri vhodnom tvare prsníkov a správnej voľbe implantátu môže umiestnenie implantátu pod žľazu viest k esteticky veľmi uspokojivým výsledkom.


Čítajte viac:

Čo je potrebné absolvovať pred operáciou prsníkov?

Pred operáciou je nevyhnutná konzultácia s lekárom. Pacientka musí absolvovať predoperačné vyšetrenia pred celkovou anestéziou, ktoré zahŕňajú vyšetrenie krvi a interné vyšetrenie, ďalej ultrasonografické a eventuálne mamografické vyšetrenie prsníkov.

Aké sú možnosti (operačné prístupy) vloženia implantátu - silikónov?

Ku zväčšeniu prsníkov implantátmi používame tri chirurgické prístupy. Najčastejšie je to prístup z podprsníkovej ryhy, ďalej prístup z podpazušia a prístup okolo bradavky. Vo všetkých prípadoch majú rezy dĺžku cca 5 cm. Zriedkavo je v USA a niektorých zahraničných pracoviskách používaný prístup z malého rezu nad pupkom, k tomu je však potrebná endoskopická technika. Tá je veľmi prínosná aj pri zavádzaní implantátu z podpazušia.

Aké sú riziká počas operácie silikónov?

Pri každej operácii, alebo po nej môže dôjsť ku krvácaniu, alebo infekcii, sú to však veľmi zriedkavé komplikácie. Krvácanie sa rieši vybratím implantátu, zastavením krvácania a opätovným vložením implantátu. Pri infekcii je nutné implantát vybrať, preliečiť infekciu a vložiť nové implantáty, to je však možné, až cca šesť mesiacov po ich vybratí.

Aký je pooperačný priebeh po operácií prsníkov?

Po operácii ostáva pacientka cez noc u nás, na druhý, výnimočne tretí deň odchádza domov. Stehy vyberáme na 10-14 pooperačný deň. Pooperačne doporučujeme nosenie špeciálnej podprsenky po dobu 6 týždňov nonstop. Bežná aktivita je možná po týždni (pri umiestnení pod žľazu) až dvoch (pri umiestnení pod sval). Pracovné zaťaženie je možné po 2 - 3 týždňoch (nie však fyzická práca ). Ľahké cvičenie doporučujeme po 6 týždňoch, plnú fyzickú záťaž po 3 mesiacoch.

Aké sú zdravotné riziká pri použití silikónových implantátov?

Silikónové materiály sa podrobne skúšali v laboratóriách a vykonávali sa štúdie u žien, ktoré majú implantované silikónové materiály. Štúdie preukázali, že po implantácii silikónových implantátov nie je zvýšené riziko rakoviny prsníka, autoimunitného, alebo iného ochorenia.

Kojenie a implantáty - silikóny?

Súčasne štúdie ukazujú, že pri kojení s implantovanými silikónovými implantátmi nie je v mlieku rozdielne množstvo silikónu oproti ženám, ktoré implantáty nemajú. Nie je žiadny dôvod, prečo by žena s implantátmi nemohla kojiť. Pri chirurgických prístupoch, ktoré prerušujú mliekovody ( napr. pri niektorých spôsoboch vloženia implantátov z rezu okolo bradavky) môže byť kojenie komplikované zápalom mliečnej žľazy, tzv. mastitídou, je to však zriedkavé. Počas tehotenstva a kojenia prechádzajú prsníky, či už s implantátmi, alebo bez nich, zmenami veľkosti a tvaru, ktoré sú veľmi individuálne a nedajú sa presne predpovedať. Veľkosť implantátov je tiež faktor, ktorý môže ovplyvňovať tieto zmeny.

Aké sú vekové hranice pre použitie implantátov - silikónov?

Dôležitý je dobrý zdravotný stav, žiadny vek nie je prekážkou. Niekedy je však žľaza vekom a predchádzajúcimi graviditami tak zmenená, že pred vložení implantátu je potrebné upraviť žľazu a kožu. Môže sa tak urobiť pri tom istom zákroku, alebo s predstihom aspoň šiestich mesiacov pred vložením implantátov. Tento dvojdobý postup v našom zariadení nepredražuje cenu zákroku.

Aké sú prsia s implantátmi - silikónmi na pohmat?

Pri každom implantáte vzniká okolo neho menšia alebo väčšia jazva. Mäkkosť a pohyblivosť prsníkov záleží na tuhosti tejto jazvy, väčšinou sú porovnateľné so stavom pred výkonom.

Zväčšenie pŕs - Video

kralovna_12

Dobrý deň, mňa by zaujímala aká je náročnosť hojenia jaziev po operácii? Ako si pomôcť pri hojení? Som dosť citlivý človek na bolesť, a aj keď o tom uvažujem, tak sa práve bojím dlhého a náročného hojenie rany po operácii. Ďakujem.

amelianov1117

Narocnost- co som pocula, aj videla je dost velka, vacsina zien sa poriadne ani nemohla pohnut. ALe dava sa dneska uz taka pumpicka, ktora prave zavadza do rany latku proti bolesti, takze sa mozes v podstate hned hybat, a hlavne ta nic tak strasne neboli hned po operaci. Ja som si to tiez objednala:) ja som bola v Bratislave

samozrejme

pumpička ktora zavadza latku ..? boze to co trepes...???
ved tu pleties inzulinovu pumpu... piate cez deviate... ziadne take kraviny sa nedavaju,.. normalne dostane lieky od bolesti a dovi..