Celiakia

Celiakia (známa ako glutén-senzitívna enteropatia alebo celiakálna sprue alebo gluténová intolerancia) je poškodenie tenkého čreva zapríčinené imunologickou reakciou vyvolanou gluténom. Glutén je zásobný proteín nachádzajúci sa v pšenici a ostatných cereáliách ako raž, jačmeň a ovos. Celiakia sa prejavuje ako súbor oslabujúcich symptómov, ale vhodnou bezgluténovou diétou sa pacient úplne zotaví.

Celiakia (známa ako glutén-senzitívna enteropatia alebo celiakálna sprue alebo gluténová intolerancia) je poškodenie tenkého čreva zapríčinené imunologickou reakciou vyvolanou gluténom. Glutén je zásobný proteín nachádzajúci sa v pšenici a ostatných cereáliách ako raž, jačmeň a ovos. Celiakia sa prejavuje ako súbor oslabujúcich symptómov, ale vhodnou bezgluténovou diétou sa pacient úplne zotaví.

Nie alergia

Celiakia nie je alergia. Alergická reakcia sa vyskytne, keď imunitný systém organizmu produkuje protilátky proti normálnym neškodným látkam pochádzajúcim z potravín alebo prostredia, akoby boli patogénmi. Pri celiakii glutén v potravinách poškodzuje črevnú sliznicu a zabraňuje tak tomu, aby sa potrava trávila a správne absorbovala. Výsledkom je v zásade chronická podvýživa, kde ide o deficit energie a esenciálnych nutrientov ako sú proteíny, vitamíny a minerálne látky.

Symptómy

Klasické symptómy neliečenej celiakie sa týkajú malabsorpcie potravín, ktorá vedie k hnačke, črevným kŕčom a opuchom. Podvýživa je príčinou úbytku hmotnosti v dospelosti, spomalenia rastu v detstve, anémie a ochorení kostí (okrem iného). V nedávnej dobe sa potvrdilo, že účinky gluténovej intolerancie nie sú spojené len s poškodením vnútornej výstelky čriev, ale toto ochorenie môže sprevádzať aj ochorenie pečene, kožné ochorenia, diabetes I. typu a neplodnosť.

Prevalencia a diagnostika

Symptómy sú rôzne a môžu byť aj miernejšie, preto mnoho pacientov trpiacich celiakiou je pravdepodobne nediagnostikovaných. Niekedy sa gluténová intolerancia diagnostikuje v neskorších fázach života. V minulosti prevládal názor, že gluténová intolerancia postihuje približne jedného z 1 500 ľudí, ale nové štúdie ukázali, že krvnými testmi sa tento stav potvrdil u jedného zo sto ľudí. Je pravdepodobné, že mnoho Európanov celiakiou trpí a nevie o tom.

Bezgluténová diéta

Keď ľudia s celiakiou začnú s bezgluténovou diétou, črevná sliznica sa postupne zregeneruje a vráti sa jej normálna funkcia. Pre mnohých ľudí znamená zmenu života tiež vyliečenie a vymiznutie prejavov. Glutén sa nachádza v zrnách pšenice, raže, jačmeňa a ovsa, ktoré sa používajú na výrobu mnohých denne používaných potravín ako sú chlieb, raňajkové cereálie, cestoviny, pizza, múčniky, koláče a keksy. Nie je to však až také jednoznačné, pretože zrná obsahujúce glutén sa používajú pri výrobe cesta a omáčok a nachádzajú sa aj v niektorých mäsových produktoch (párky, fašírky). Ryža, zemiaky a kukurica neobsahujú glutén a pre ľudí s celiakiou existujú rôzne bezgluténové produkty.

Pomoc a odporúčania

Bezgluténová diéta môže byť časovo náročná a nepraktická, ale predstavuje pomoc pre ľudí, u ktorých je diagnostikovaná celiakia. Kvalifikovaný odborník pomôže pri odporúčaní vhodných potravín a zostavení chutného a vyváženého jedálnička, ktorý vyhovuje individuálnemu životnému štýlu. Existuje katalóg súčasných potravinárskych produktov, ktoré môžu byť použité pri bezlepkovej diéte. Mnoho krajín má oficiálne spoločnosti celiatikov, ktoré sú národne podporované a sú zdrojom informácií o všetkých aspektoch tohto ochorenia.

Možno celiakii zabrániť?

V súčasnosti nie je známe, prečo sa u niektorých ľudí celiakia vyvinie, býva to však rodinné ochorenie. Jediným súčasným odporúčaným preventívnym krokom je vyhnúť sa zavádzaniu potravín obsahujúcich pšenicu do stravy detí pred ich šiestym mesiacom života.

Zlepšenie diagnostiky

Pravdepodobne je oveľa viac ľudí s týmto ochorením ako je všeobecne známe. O tom, ako zlepšiť diagnostiku sa stále diskutuje. Niektorí navrhujú masové vyšetrenie, iní krvné testy pri anémii, chronickej únave, syndróme dráždivého čreva alebo pri výskyte ochorenia v rodine. Rovnako by sa malo odrádzať od samodiagnostikovania. Prijatie bezgluténovej diéty „len pre istotu“, bez odbornej pomoci, môže viesť k nevyváženej a nevyrovnanej strave, ktorá môže viac ublížiť ako pomôcť.