Celiakia
Celiakia (známa ako glutén-senzitívna enteropatia alebo celiakálna sprue alebo gluténová intolerancia) je poškodenie tenkého čreva zapríčinené imunologickou reakciou vyvolanou gluténom. Glutén je zásobný proteín nachádzajúci sa v pšenici a ostatných cereáliách ako raž, jačmeň a ovos. Celiakia sa prejavuje ako súbor oslabujúcich symptómov, ale vhodnou bezgluténovou diétou sa pacient úplne zotaví.
![](https://img.c.zdravie.sk/i/0/0/library_original/Choroby/celiakia_food.jpg 470w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/150/library_original/Choroby/celiakia_food.jpg 150w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/360/library_original/Choroby/celiakia_food.jpg 360w)
Nie alergia
Celiakia nie je alergia. Alergická reakcia sa vyskytne, keď imunitný systém organizmu produkuje protilátky proti normálnym neškodným látkam pochádzajúcim z potravín alebo prostredia, akoby boli patogénmi. Pri celiakii glutén v potravinách poškodzuje črevnú sliznicu a zabraňuje tak tomu, aby sa potrava trávila a správne absorbovala. Výsledkom je v zásade chronická podvýživa, kde ide o deficit energie a esenciálnych nutrientov ako sú proteíny, vitamíny a minerálne látky.
Symptómy
Klasické symptómy neliečenej celiakie sa týkajú malabsorpcie potravín, ktorá vedie k hnačke, črevným kŕčom a opuchom. Podvýživa je príčinou úbytku hmotnosti v dospelosti, spomalenia rastu v detstve, anémie a ochorení kostí (okrem iného). V nedávnej dobe sa potvrdilo, že účinky gluténovej intolerancie nie sú spojené len s poškodením vnútornej výstelky čriev, ale toto ochorenie môže sprevádzať aj ochorenie pečene, kožné ochorenia, diabetes I. typu a neplodnosť.
Prevalencia a diagnostika
Symptómy sú rôzne a môžu byť aj miernejšie, preto mnoho pacientov trpiacich celiakiou je pravdepodobne nediagnostikovaných. Niekedy sa gluténová intolerancia diagnostikuje v neskorších fázach života. V minulosti prevládal názor, že gluténová intolerancia postihuje približne jedného z 1 500 ľudí, ale nové štúdie ukázali, že krvnými testmi sa tento stav potvrdil u jedného zo sto ľudí. Je pravdepodobné, že mnoho Európanov celiakiou trpí a nevie o tom.
Bezgluténová diéta
Keď ľudia s celiakiou začnú s bezgluténovou diétou, črevná sliznica sa postupne zregeneruje a vráti sa jej normálna funkcia. Pre mnohých ľudí znamená zmenu života tiež vyliečenie a vymiznutie prejavov. Glutén sa nachádza v zrnách pšenice, raže, jačmeňa a ovsa, ktoré sa používajú na výrobu mnohých denne používaných potravín ako sú chlieb, raňajkové cereálie, cestoviny, pizza, múčniky, koláče a keksy. Nie je to však až také jednoznačné, pretože zrná obsahujúce glutén sa používajú pri výrobe cesta a omáčok a nachádzajú sa aj v niektorých mäsových produktoch (párky, fašírky). Ryža, zemiaky a kukurica neobsahujú glutén a pre ľudí s celiakiou existujú rôzne bezgluténové produkty.
Pomoc a odporúčania
Bezgluténová diéta môže byť časovo náročná a nepraktická, ale predstavuje pomoc pre ľudí, u ktorých je diagnostikovaná celiakia. Kvalifikovaný odborník pomôže pri odporúčaní vhodných potravín a zostavení chutného a vyváženého jedálnička, ktorý vyhovuje individuálnemu životnému štýlu. Existuje katalóg súčasných potravinárskych produktov, ktoré môžu byť použité pri bezlepkovej diéte. Mnoho krajín má oficiálne spoločnosti celiatikov, ktoré sú národne podporované a sú zdrojom informácií o všetkých aspektoch tohto ochorenia.
Možno celiakii zabrániť?
V súčasnosti nie je známe, prečo sa u niektorých ľudí celiakia vyvinie, býva to však rodinné ochorenie. Jediným súčasným odporúčaným preventívnym krokom je vyhnúť sa zavádzaniu potravín obsahujúcich pšenicu do stravy detí pred ich šiestym mesiacom života.
![](https://img.c.zdravie.sk/i/0/0/library_original/Choroby/zaludok_bolest1.jpg 470w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/150/library_original/Choroby/zaludok_bolest1.jpg 150w, https://img.c.zdravie.sk/i/0/360/library_original/Choroby/zaludok_bolest1.jpg 360w)
Zlepšenie diagnostiky
Pravdepodobne je oveľa viac ľudí s týmto ochorením ako je všeobecne známe. O tom, ako zlepšiť diagnostiku sa stále diskutuje. Niektorí navrhujú masové vyšetrenie, iní krvné testy pri anémii, chronickej únave, syndróme dráždivého čreva alebo pri výskyte ochorenia v rodine. Rovnako by sa malo odrádzať od samodiagnostikovania. Prijatie bezgluténovej diéty „len pre istotu“, bez odbornej pomoci, môže viesť k nevyváženej a nevyrovnanej strave, ktorá môže viac ublížiť ako pomôcť.