Slovensko má psa na vyhľadávanie ploštíc posteľných

BRATISLAVA 27. apríla (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Slovensko má ako prvé v Európe vycvičeného psa na vyhľadávanie ploštíc posteľných, je tak jednou z mála krajín, ktoré používajú psov aj na tento účel.

BRATISLAVA 27. apríla (ZDRAVIE.sk z WEBNOVIN) - Slovensko má ako prvé v Európe vycvičeného psa na vyhľadávanie ploštíc posteľných, je tak jednou z mála krajín, ktoré používajú psov aj na tento účel.

Kríženec Rum pochádza z bratislavského útulku a vycvičil ho inštruktor Ján Löw a jeho žena a majiteľka špeciálneho psa Andrea. Psíka, ktorého dnes predstavili verejnosti, majú od 2. januára.

"Prvý mesiac bol adaptačný. Približne po mesiaci sme začali s výcvikom," vysvetlila Löwová. Výcvik trvá približne tri mesiace, kým sa pes adaptuje na prostredie aj na podmienky výcviku a udomácni sa u nového majiteľa.

"Mám skúsenosti z oblasti špeciálneho výcviku u polície, pôsobím ako policajný inštruktor a tohto som sa ujal ako výzvy," tvrdí Löw. Psa cvičili v Športovom klube policajnej kynológie. "V súčasnosti máme ďalších dvoch psíkov v zálohe," dodala Löwová.

Ako tvrdí Löw, vyhľadávanie ploštíc nie je jednoduché. "V skutočnosti je to celé veľmi zložité, pretože pachy, najmä špeciálne pachy, ktoré my so psami robíme, nie sú im vlastné. To znamená, že v prírode tieto pachy prirodzene nevyhľadávajú, lebo nepatria do ich potravinového reťazca," vysvetlil inštruktor. To isté platí aj v prípade výbušnín či zbraní - ani ploštica nie je pachom pre psa príťažlivá.

"My najskôr musíme psa presvedčiť o tom, aby sa vzbudil jeho záujem o tento špeciálny pach a následne sa tento účinok musí rozvíjať," dodal Löw s tým, že psa treba cvičiť v rôznych prostrediach a postupne mu treba znižovať intenzitu pachu až na minimum. Ploštica posteľná (lat. Cimex lectularius) je známy dočasný parazit teplokrvných stavovcov vrátane človeka patriaci medzi bzdochy. Ploštica posteľná je hrdzavočervený bezkrídly hmyz veľký päť až deväť milimetrov.

Svoje obete napáda spiace za tmy, cez deň sa ukrýva v štrbinách nábytku a stien, za obrazmi, garnižami, tapetami, s obľubou zalieza do elektrických zásuviek. Uštipnutie spôsobuje u väčšiny ľudí spočiatku bolestivé, neskôr svrbiace mierne vyvýšené pupene, často nepravidelného obrysu, o priemere jeden až tri centimetre.

Silnejšie pobodanie u citlivých ľudí sprevádza horúčka, opuchy a niekedy aj žihľavová vyrážka po celom tele. Pred plošticami sa možno brániť dodržiavaním všeobecných zásad hygieny, čistotou v bytoch a kontrolou starých predmetov prinášaných do bytu.