Gén štíhlosti zvyšuje riziko srdcových ochorení

Foto: BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – U štíhlych ľudí je vyššia pravdepodobnosť výskytu srdcových ochorení a cukrovky. Vedci z oddelenia epidemiológie Britskej Lekárskej výskumnej rady v nedeľu uviedli, že gén, ktorý ľuďom pomáha k štíhlej línii, takzvaný gén štíhlosti, súvisí aj so zvýšeným rizikom ochorenia srdca a s cukrovkou 2. typu. Tou ...

Foto: BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – U štíhlych ľudí je vyššia pravdepodobnosť výskytu srdcových ochorení a cukrovky. Vedci z oddelenia epidemiológie Britskej Lekárskej výskumnej rady v nedeľu uviedli, že gén, ktorý ľuďom pomáha k štíhlej línii, takzvaný gén štíhlosti, súvisí aj so zvýšeným rizikom ochorenia srdca a s cukrovkou 2. typu. Tou obvykle trpia ľudia s nadváhou.

"Odhalili sme skutočne fascinujúci príbeh genetiky, veľmi nás to zaujalo," povedala Ruth Loos, ktorej štúdiu publikovali vo vedeckom časopise Nature Genetics.

Loosovej tím skúmal genetický kód viac ako 75-tisíc ľudí. Hľadali gény, ktoré určujú percentuálne zastúpenie tuku v tele a našli gén IRS1. Pri ďalšom skúmaní zistili, že jeho výskyt súvisí aj s nezdravou hladinou cholesterolu a glukózy v krvi – čo sú hlavné príznaky metabolických problémov ako sú ochorenia srdca či cukrovka. Zistili, že gén pôsobí na znižovanie množstva tuku pod kožou, takzvaného podkožného tuku, ale nie na znižovanie percenta škodlivého, viscerálneho tuku, ktorý obklopuje orgány.

"U ľudí s génom IRS1 je uchovávanie podkožného tuky nižšie, preto sa ukladá v iných častiach tela, kde predstavuje vyššie riziko pre funkciu orgánov. Štíhli ľudia sú však aj napriek tomu všeobecne zdravší než tí, ktorí majú nadváhu alebo sú obézni," povedala vedúca výskumného tímu. Podľa Loos je gén jedným z faktorov určujúcich riziko metabolických ochorení. Medzi ďalšie patrí životný štýl, ktorý zahŕňa stravovanie, cvičenie, udržiavanie zdravej hmotnosti či nefajčenie.

Najviac ľudí ročne umrie práve na ochorenia srdca. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je to v priemere 17,1 milióna ľudí. Podobne je to aj s cukrovkou. Zatiaľ čo v roku 1980 trpelo ochorením 347 miliónov ľudí, dnes je toto číslo dvojnásobne vyššie.