Infekčný odpad je v Zlatých Moravciach na schodoch

Z. MORAVCE 23. septembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – V nemocnici v Zlatých Moravciach je infekčný odpad voľne pohodený na schodoch pred zberňou infekčného odpadu. Je to v rozpore so zákonnými normami aj so zdravým ľudským rozumom, zhodnotil nový riaditeľ nemocnice Michal Grujbár vo svojom vystúpení pred mestským poslancami. „Jedným z prvých krokov, ...

Z. MORAVCE 23. septembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – V nemocnici v Zlatých Moravciach je infekčný odpad voľne pohodený na schodoch pred zberňou infekčného odpadu. Je to v rozpore so zákonnými normami aj so zdravým ľudským rozumom, zhodnotil nový riaditeľ nemocnice Michal Grujbár vo svojom vystúpení pred mestským poslancami.

„Jedným z prvých krokov, ktoré som urobil, bol príkaz denno-denne to kontrolovať, aj keď to nie je priamo na chodníku, aby tam náhodou neprišlo k nejakému zraneniu osôb alebo niečomu podobnému,“ povedal Grujbár, ktorý je vo funkcii len 11 dní. Vymenoval aj ďalšie nedostatky nemocnice – výpočtová technika je zastaraná, mnohé prístroje sú za hranicou životnosti, niektoré dokonca pochádzajú až z roku 1972. Zlatomoravská nemocnica je jedinou na Slovensku, ktorá ešte takéto zariadenia má, skonštatoval riaditeľ.

Ďalším problémom je, že pre zlé osvetlenie nechce nikto voziť zosnulých do márnice. Riešiť to museli dokonca odbory. „Najbližšia lampa je tam 15 metrov a v prípade, že ju večer odchádzajúci údržbár nezažne, tak s tým mali všetci problém a odmietali voziť nebožtíkov do márnice,“ povedal Grujbár.

Ako ďalej pokračoval, energetické hospodárstvo nemocnice je neefektívne. Nemocnica má tri kotly, z toho dva sú v dezolátnom stave. Tretí kotol je záložný a nevyužíva sa. „Nemocnica má päť budov, každá je obsadená v prieme na 30 až 40 percent, napriek tomu sa musia vykurovať všetky a mesačný účet za teplo dosahuje 130 000 eur v zimných mesiacoch,“ poukázal Grujbár. V prípade havárie v kotolni podľa neho reálne hrozí, že nemocnica zostane bez tepla. Nový riaditeľ by chcel presunúť niektoré oddelenia tak, aby jedna budova zostala prázdna.

„Bezpečnosť objektu je minimálna. Čo sa týka vjazdu áut, vojde si tam kto chce, ako chce,“ pokračuje ďalej Grujbár. Nemocnica je z 85 percent závislá na Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Riaditeľ sa bude snažiť uzatvoriť dlhodobejšie zmluvy alebo ich nastaviť tak, aby boli pre nemocnicu výhodnejšie a menej rizikové. Situácia v nemocnici je vážna aj podľa primátora Zlatých Moraviec Petra Lednára. „Zatieklo do operačnej sály a nefunguje tam klimatizácie, ako sa tam môže vôbec operovať?“ skonštatoval. Zákonom stanovené revízie v chirurgickom pavilóne nerobili vyše roka, pričom nejde o veľkú investíciu, ale o 70 eur.

Cieľom nového riaditeľa je zefektívniť chod nemocnice tak, aby mohla obnoviť technické vybavenie z vlastných zdrojov. Zefektívniť chce aj administratívu a odstrániť zbytočnú byrokraciu, pretože napríklad zakúpenie novej žiarovky za 90 centov si podľa jeho slov vyžiadalo vypĺňanie množstva dokumentov a polovicu denného pracovného času troch zamestnancov.

Zachovať chce štatút nemocnice ako príspevkovej organizácie mesta s postupným znižovaním príspevku. Grujbár počíta aj so znížením počtu zamestnancov. Ušetriť tým chce na zvýšenie platov tým, ktorí ich majú najnižšie – teda zdravotným sestrám. Ich mzdy sú v niektorých prípadoch len 380 eur v hrubom. Zamestnancov tiež čaká nová kolektívna zmluva, o ktorej už vedenie začalo rokovať s odbormi.

„Musíme poskytnúť päť dní do roka na vzdelávanie a bude tam povinnosť preplácať nadčasy. Len sestry by nás pri 25-percentom príplatku za víkendy stáli zhruba 2 600 eur, v prípade stopercentného príplatku by to bolo cez 10 000 eur mesačne,“ podotkol Grujbár. S požiadavkou na spolufinancovanie chodu nemocnice by chcel do konca roka osloviť starostov okolitých obcí. Dal si vypracovať analýzu pacientov podľa miesta bydliska, na základe nej bude pýtať príspevok.