Martin bude žiť behom Bez psoriázy

BRATISLAVA 12. októbra (WBN/PR) – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila 29. október Svetovým dňom psoriázy. Pri tejto príležitosti organizuje občianske združenie Bodkáčik a martinský klub Spoločnosti psoriatikov a atopikov Slovenska symbolický beh pre pacientov – psoriatikov, ich podporovateľov z radov rodiny a známych, ako aj sympatizantov ...

BRATISLAVA 12. októbra (WBN/PR) – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila 29. október Svetovým dňom psoriázy. Pri tejto príležitosti organizuje občianske združenie Bodkáčik a martinský klub Spoločnosti psoriatikov a atopikov Slovenska symbolický beh pre pacientov – psoriatikov, ich podporovateľov z radov rodiny a známych, ako aj sympatizantov tohto boja s dedičným ochorením, ktoré postihuje 2-3% európskej populácie.

Beh Bez psoriázy 2011 sa uskutoční vo štvrtok 27. 10. 2011 na námestí v Martine pred Slovenským komorným divadlom. Po oficiálnom otvorení podujatia o 14. hod sa môžu záujemcovia o podporu psoriatikov zúčastniť 1 km behu so záťažou, ktorý má symbolizovať život s týmto ťažkým ale liečiteľným ochorením. Ľudí s týmto ochorením, prejavujúcim sa viditeľnými výsevmi na koži, laicky a odľahčene označených ako „bodkovaní“, sympatizanti môžu aspoň virtuálne podporiť nalepením dočasných samolepiek v tvare bodiek. Na programe budú aj prednášky určené širokej verejnosti ale aj všetkým tým, ktorí sa chcú o problematike dozvedieť viac. Záujemcom o lekárske konzultácie bude k dispozícii od 14. do 17. hod bezplatná lekárska poradňa a množstvo užitočných informácií o prevencii a možnostiach liečby psoriázy. Počas podujatia si prídu na svoje aj záujemcovia o aktívny životný štýl: môžu si pozrieť vystúpenie tanečného zoskupenia Pega Fun alebo si zacvičiť aktuálny latino-hit: zumbu. Najmenší účastníci podujatia sa môžu realizovať v rámci tvorivých dielní. Spoluorganizátormi podujatia sú Dematovenerologická klinika v Martine, Zdravé mesto Martin, Janssen, Abbott, Pezomed, Spirig, SKD Martin a Turčianska knižnica v Martine.

Všetci záujemcovia o tému psoriázy, zdravotnú prevenciu alebo o podporu dobrej veci sú týmto srdečne vítaní!

Občianske združenie Bodkáčik so sídlom v Martine združuje pacientov s chronickými kožnými ochoreniami a zastupuje takto záujmy 250 000 psoriatikov a podobného počtu ekzematikov na Slovensku.

Viac informácii o psoriáze: http://www.bodkacik.tym.sk/home.html, http://www.bezpsoriazy.sk