Minister Uhliarik dal lekárom posledný návrh na dohodu

BRATISLAVA 17. novembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik navrhuje šéfovi Lekárskeho odborového zväzu (LOZ) Marianovi Kollárovi, aby spoločne podpísali memorandum o riešení požiadaviek lekárov. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede šéf rezortu, lekárom by sa na základe tohto memoranda v budúcom roku zvýšili ...

BRATISLAVA 17. novembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik navrhuje šéfovi Lekárskeho odborového zväzu (LOZ) Marianovi Kollárovi, aby spoločne podpísali memorandum o riešení požiadaviek lekárov. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede šéf rezortu, lekárom by sa na základe tohto memoranda v budúcom roku zvýšili základné mzdy o 300 eur. K 1. januáru budúceho roka by išlo o nárast o 200 eur a od 1. októbra budúceho roka o ďalších 100 eur.

Takéto zvýšenie miezd by mal garantovať príkaz ministra pre riaditeľov nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorý by mal Uhliarik vydať do 28. novembra tohto roka. Súčasne by mal minister podľa navrhovaného memoranda vyzvať vyššie územné celky a ďalších zriaďovateľov nemocníc, aby zvýšili mzdy lekárov rovnakým spôsobom. "Je to posledný návrh na dohodu," zdôraznil minister. V memorande by sa malo LOZ zaviazať k tomu, že vyzve lekárov k stiahnutiu svojich výpovedí. Minister verí, že lekári "majú svoj rozum a stiahnu výpovede".

Zákonník práce sa bude prísne dodržiavať

V rámci pozastavenia transformácie nemocníc na akciové spoločnosti chce minister prikázať riaditeľom nemocníc, ktoré dostali od štátu prostriedky na oddlženie, aby od 1. januára budúceho roka sprísnili podmienky svojho hospodárenia s cieľom efektívnejšieho a transparentnejšieho chodu nemocníc.

Pri ďalšej požiadavke lekárov, ktorou je dodržiavanie Zákonníka práce, sa chce rezort zaviazať, že zvýši počet kontrol dodržiavania personálnych normatívov v nemocniciach. "Výsledky kontrol bude ministerstvo zdravotníctva oznamovať riaditeľom týchto nemocníc a zdravotným poisťovniam pre dôsledné vyvodenie zodpovednosti," uviedol Uhliarik. Minister súčasne vydá príkaz na prísne dodržiavanie Zákonníka práce.

Minister chce požiadať poisťovne o zvýšenie platieb

V reakcii na požiadavku lekárskych odborárov o dofinancovanie zdravotníctva pripomenul, že vláda dala súhlas s vyčlenením 350 mil. eur na oddlženie štátnych nemocníc a zároveň odpustila nemocniciam istinu poskytnutej návratnej finančnej výpomoci vo výške 128,4 mil. eur.

Minister sa chce okrem toho memorandom zaviazať k tomu, že požiada zdravotné poisťovne o zvýšenie platieb pre nemocničných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na rok 2012. Stať sa tak má potom, ako parlament schváli štátny rozpočet na budúci rok.

Memorandum má obsahovať aj záväzky pre samotné LOZ

Odborári sa v ňom majú zaviazať k tomu, že vylúčia zo svojich radov každého lekára, ktorý poruší zákon a stretne sa so zástupcom farmaceutických spoločností v ordinačných hodinách, prijme dar alebo finančnú hotovosť za predpisovanie liekov alebo sa zúčastní podujatia organizovaného farmaceutickou spoločnosťou, ak nešlo o vzdelávacie podujatie.

Do konca februára budúceho roka by malo LOZ podľa memoranda predložiť na verejnú debatu zoznam protikorupčných opatrení v nemocniciach. Lekárski odborári by tiež mali vypracovať etický kódex lekára vo vzťahu k pacientovi.

Lekári majú vlastné memorandum, chcú rokovať

"Memorandum sme nevideli, nemôžeme teda k nemu zaujať jednoznačné stanovisko,“ reagoval na ministrove slová Ján Sýkora z Lekárskeho odborového združenia. Zároveň však uviedol, že odborári majú pripravené vlastné memorandum, o ktorom chcú s ministrom rokovať. Predbežne by sa mali stretnúť už v piatok.

Podľa Sýkoru by pritom ich návrh "mohol byť akceptovateľný“. "Máme dva dokumenty, o ktorých môžeme diskutovať, veríme, že prídeme k dohode,“ vyhlásil. Odborári ocenili snahu vlády aj ministra, zároveň však upozornili, že také vážne témy, ako je zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, sa nedajú riešiť cez média. Ministrovi Uhliarikovi opätovne zopakovali, že je plne zodpovedný, za stav v slovenských nemocniciach po 1. decembri.

Vo výpovednej lehote je 2063 lekárov, uviedol minister

Ku koncu septembra tohto roka podalo podľa Lekárskeho odborového združenia na Slovensku výpoveď 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. Doteraz ich podľa ministra Uhliarika stiahlo približne 400. "Vo výpovednej lehote je 2063 lekárov v nemocniciach," povedal. Celkovo pracuje na Slovensku pri lôžkach pacientov takmer 7500 lekárov.

Lekárske odborové združenie žiada presadenie štyroch požiadaviek, dodržiavanie Zákonníka práce, zmenu systému financovania zdravotníctva, zastavenie transformácie nemocníc a zvýšenie platov zdravotníkov. Aby boli spokojní, mali by byť splnené všetky. Transformáciu už pritom prezident Ivan Gašparovič do marcových volieb zastavil.