V prešovskej nemocnici chýbajú aj tí, ktorí výpovede nedali

PREŠOV 2. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Fakultná nemocnica s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove bude o dnešnom stave s počtom lekárov v službe informovať okolo obeda. Podľa informácií od členov Lekárskeho odborového združenia by dnes do služby nemal nastúpiť ešte väčší počet lekárov ako vo štvrtok, keď chýbalo v prešovskej nemocnici ...

PREŠOV 2. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Fakultná nemocnica s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove bude o dnešnom stave s počtom lekárov v službe informovať okolo obeda.

Podľa informácií od členov Lekárskeho odborového združenia by dnes do služby nemal nastúpiť ešte väčší počet lekárov ako vo štvrtok, keď chýbalo v prešovskej nemocnici 101 lekárov.

Na ortopédii dnes chýba z rôznych dôvodov šesť lekárov, pričom len dvaja z nich podali výpovede. Ostatní, ktorí neprišli do práce, si zobrali dovolenku, majú PN alebo čerpajú z rôznych dôvodov platené voľno.

Lekári majú strach

Ako uviedol pre agentúru SITA odborár Silvester Smolnický, ktorému 30. novembra uplynula výpovedná lehota, lekári, ktorí nepodali výpovede, odchádzajú na PN zo strachu.

Obávajú sa, že budú zaradení do služieb na iné pracoviská, na ktoré nemajú kvalifikáciu. „Boja sa trestnej zodpovednosti v prípade, že dôjde k poškodeniu zdravia pacienta. V normálnom režime totiž nemôže slúžiť lekár neatestovaný, len v prípade, že s ním slúži aj lekár atestovaný a taktiež nemôže slúžiť lekár na inej pozícii, z akej má atestáciu. Vtedy sa pokladá za takého, ako keby bol neatestovaný,“ zdôvodnil obavy lekárov Smolnický, ktorý je traumatológ a má 15 rokov odrobených na chirurgii.

Ako príklad uviedol, že vo štvrtok vedenie prešovskej nemocnice poslalo na traumatológiu dvoch lekárov z plastickej chirurgie, ktorí nemali v tomto odbore skúsenosť. Primár ich po krátkom čase poslal na ich pracovisko, lebo boli v strese.

´Lov´ na lekárov, ktorí podali výpovede

Smolnickému príkaz na povinnú prácu zatiaľ nikto nedoručil, pracovníci úradu ho nenašli doma. Podľa jeho slov vo štvrtok bola ,,poľovačka“ pracovníkov obvodného úradu na lekárov, ktorí si ešte takýto rozkaz neprevzali.

U každého boli minimálne raz, niekde aj opakovane. Podľa jeho informácií lekári, ktorí príkaz na povinnú prácu prevzali, oddnes nastupujú na PN. „Pýtam sa, čo sme nezákonné spáchali voči tomuto štátu, že terorizujú nás a naše rodiny?“ opýtal sa Smolnický.

Lekári, ktorí sa rozhodli odísť z nemocníc, sú presvedčení, že príkaz na povinnú prácu sa ich netýka. Smolnický uviedol, že podľa právneho výkladu, s ktorým disponujú „podľa nariadenia vlády č. 752 vláda pod písmenom C1 ukladá pracovnú povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti zamestnancom poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti nachádzajúcich sa v územných obvodoch, v ktorých bol vyhlásený núdzový stav. To znamená, že nie tým, ktorí boli zamestnancami v čase vyhlásenia núdzového stavu, alebo len určitým vybraným na nejakom území,“ píše sa v stanovisku odborárov.

„Rozprával som sa s právnikom, je to tzv. ,,diera" v zákone (resp. uznesení), na základe ktorej sa na tých, ktorí do 30. novembra 2011 do polnoci neprebrali povolávacie rozkazy a od 1. decembra sú nezamestnaní, táto pracovná povinnosť už nevzťahuje – aj keď obvodné úrady argumentujú ináč,“ povedal Smolnický. Odborári predpovedajú v prešovskej nemocnici ťažký víkend.