Na jar neožíva iba príroda

Úvodník
Jar prišla tento rok predčasne a väčšina z nás si teplé počasie užíva naplno. Oprášili sme bicykle, kolieskové korčule alebo vyšli na prvú jarnú prechádzku so svojimi blízkymi. Avšak pozor! Okrem lásky vo vzduchu cítiť ešte niečo.

Po pomerne slabej zime sa väčšina z nás teší z jarného počasia, ktoré prišlo o čosi skôr. Existujú však ľudia, ktorým nástup jari a ožívanie prírody neprináša radosť. Znamená to pre nich obdobie kýchania, slzenia a sťaženého dýchania. Aj obyčajná prechádzka sa môže zmeniť na nepríjemnú skúsenosť. Reč je o stále sa zväčšujúcej skupine ľudí, o alergikoch.

Týka sa to aj vás

Pod pojmom alergia si netreba predstavovať len precitlivenosť na peľ a trávu. Bežnými sú aj alergické reakcie na prach, roztoče, zvieratá. Dokonca je možné, že ste počas svojho života aspoň raz okúsili alergiu na vlastnej koži. Na mysli máme precitlivenú reakciu na jedlo, potravinárske aditíva, či kozmetiku. Ak si myslíte, že vás sa alergie netýkajú, zbystrite! Aj keď alergikov pribúda hlavne medzi deťmi, nie je výnimkou, že alergiu dostane aj dospelý človek a získa toto ochorenie až v zrelom veku.

Podľa odborníkov je za tým hlavne prehnaná sterilita domácností, málo možností na podporenie imunity, stresové životné situácie a geneticky modifikované a konzervované potraviny. Pozitívne sa na vzniku alergií nepodpisujú ani klimatizované kancelárie, autá, či nákupné centrá, v ktorých trávime príliš veľa času. Prognózy rozrastania sa alergických pacientov sú hrozivé. Podľa štatistických odhadov v roku 2015 bude trpieť nejakou formou alergie každý tretí Európan. Dôvod je jednoduchý. Náš psycho- hormonálno- imunitný systém prestáva fungovať.

Ako s ňou bojovať?

Alergiu, aj keď miernu, netreba podceňovať. Neliečený alergik má v tele neustále mierny zápal, vďaka ktorému býva veľmi často chorý. Tí, ktorí liečenie alergie neberú na ľahkú váhu vedia, že je to beh na dlhú trať, no vzhľadom na to, do akej veľkej miery sa darí dostať alergické prejavy pod kontrolu, sa vytrvať v liečbe oplatí. Alergici by nemali v žiadnom prípade opomínať životosprávu, tréning a rizikové faktory, ktoré toto ochorenie prináša.

Pre rodičov, ktorí chcú svoje dieťa uchrániť pred vznikom alergií existuje mnoho odporúčaní, ale najvýstižnejšie je asi porekadlo „všetkého veľa škodí“. Preto by mali dbať predovšetkým na to, aby si deti už od detstva pestovali dobrú imunitu a obranyschopnosť organizmu. Prehnaná čistota a izolácia z detského kolektívu v tomto procese rozhodne nemá žiadne miesto a ani význam.

Pokiaľ ste sa rozhodli zmeniť k alergiám prístup, možno vás zaujíma, či existuje šanca sa z alergie úplne vyliečiť a navždy sa jej zbaviť. Prejdite si našu prílohu o alergiách a imunite. Objavte najnovšie trendy v posilňovaní imunity a v boji s alergiami, astmou a alergickou nádchou. Viac informácií nájdete na našom portáli v prílohe ZDRAVIE.sk - Alergia, Imunita.