Materské mlieko pod lupou

BRATISLAVA 30. apríla (WBN/PR) – Naša galaxia Mliečna dráha podľa gréckych mýtov vznikla z kvapiek materského mlieka bohyne Héry, ktoré sa rozstriekli po oblohe, keď odtrhla Herkula od svojho ňadra. Podľa Inkov vznikol život na našej planéte z vriaceho oceánu mlieka. Egyptská bohyňa Izis prepožičiavala nesmrteľnosť každému, ...

BRATISLAVA 30. apríla (WBN/PR) – Naša galaxia Mliečna dráha podľa gréckych mýtov vznikla z kvapiek materského mlieka bohyne Héry, ktoré sa rozstriekli po oblohe, keď odtrhla Herkula od svojho ňadra. Podľa Inkov vznikol život na našej planéte z vriaceho oceánu mlieka. Egyptská bohyňa Izis prepožičiavala nesmrteľnosť každému, kto sa napil mlieka z jej pŕs. Kelti používali mlieko na prípravu nápojov, ktoré zaručovali nesmrteľnosť.

Nad týmito legendami sa dnes môžeme iba ak pousmiať, sú však nezvratným dôkazom, že ľudia odhalili zázračnú moc materského mlieka už na úsvite dejín. Ľudské mlieko je unikátny sekrét, ktorý obsahuje všetky živiny nevyhnutné pre optimálny rast bábätka, čiže cukry, tuky, bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Tieto živiny sú zastúpené v optimálnom množstve a pomere. Okrem toho obsahuje aj polynenasýtené mastné kyseliny, nukleotidy a prebiotické oligosacharidy, ktorých výhody boli vedecky dokázané. Až 70 percent imunitného systému novorodenca sa nachádza v tráviacom trakte, preto jeho zdravie zásadne ovplyvňuje výživa.

Prebiotiká alebo probiotiká? Prebiotické oligosacharidy sú číslo tri v rebríčku najvýznamnejších zložiek materského mlieka. Podporujú rast zdraviu prospešných baktérií, čím zlepšujú rovnováhu v čreve. Mnohí z nás si prebiotiká mýlia s probiotikami a tieto dva pojmy si zamieňajú. Obe látky pritom pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru aj imunitný systém, medzi nimi sú však podstatné rozdiely. Kým probiotiká sú živé organizmy (baktérie), prebiotiká sú nestráviteľné časti stravy, ktoré napomáhajú ich správnej činnosti a rastu. Prebiotiká sú jednou z najvýznamnejších zložiek materského mlieka, probiotiká sú jeho súčasťou len v obmedzenej miere.

Výživa aj po dojčení Prísun prebiotík a ostaných dôležitých živín pre dieťa je rovnako dôležité počas dojčenia v materskom mlieku, ako aj po jeho skončení, kým sa vyvíja jeho imunita. Bohatým zdrojom prebiotík sú okrem materského mlieka najmä ovocie a zelenina, strukoviny a v neskoršom veku aj celozrnné výrobky s obsahom vlákniny. Prebiotiká obsahujú aj niektoré dojčenské mlieka, treba len pozorne sledovať etikety a vyberať mlieka s obsahom prebiotických oligosacharidov GOS a FOS, ktoré majú klinicky overené účinky na zdravie detí(1). Pokiaľ chcete svojmu drobcovi dopriať prebiotickú bombu, nič nepokazíte mixovanou mrkvou a fazuľkou zmiešanou s materským či špeciálnym dojčenským mliekom.

(1) Bruzzesse E et al., A formula containing galacto- and fructo-oligosaccharides prevents intestinal and extra- intestinal infections: An observational study. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2009; 28:156-161.