Červené víno

Predpokladá sa, že pravidelný príjem červeného vína s vysokým obsahom antioxidačných látok je príčinou nižšieho výskytu koronárnych ochorení srdca vo Francúzsku. Je však pravdepodobné, že na tomto tzv. francúzskom paradoxe sa podieľa aj iný spôsob stravy, hlavne vysoký príjem ovocia, zeleniny a olivového oleja.

Predpokladá sa, že pravidelný príjem červeného vína s vysokým obsahom antioxidačných látok je príčinou nižšieho výskytu koronárnych ochorení srdca vo Francúzsku. Je však pravdepodobné, že na tomto tzv. francúzskom paradoxe sa podieľa aj iný spôsob stravy, hlavne vysoký príjem ovocia, zeleniny a olivového oleja.

Už v roku 1819 bol popísaný nižší výskyt kardio-vaskulárnych ochorení vo Francúzsku a v stredomorských štátoch (tzv. francúzsky paradox). Neskôr sa zistilo, že aj napriek životnému štýlu Francúzov, ktorí konzumujú veľa nasýtených tukov, fajčia veľa cigariet, majú vyššie hodnoty cholesterolu v krvi a vyšší krvný tlak, je u nich nižšia incidencia srdcovo-cievnych ochorení. Tento jav sa dáva do súvislosti s konzumáciou červeného vína.

Červené víno, bohaté na prírodné polyfenolické látky, sa od nepamäti používalo ako liek. V súčasnosti je známe, že obsahuje 500 rôznych komponentov, z toho až 200 fenolových zlúčenín. Jeden z najznámejších, ktorému sa pripisujú protektívne účinky na srdce a cievy, je polyfenol resveratrol. Tento antioxidant chráni organizmus pred účinkami voľných radikálov, má protizápalové a protirakovinové účinky. Pôsobí proti kôrnateniu tepien a upchávaniu ciev. Nachádza sa v červenom hroznovom víne, v ostružinách, ale aj v malinách. Najviac ochranných látok nájdeme v hroznových šupkách, ktoré sa, napríklad pri výrobe bieleho vína, nepoužívajú.

Červené vína sa vyrábajú z hroznovej šťavy, v ktorej sú počas fermentačného zretia prítomné hroznové šupky, ako aj jadierka (sú mimoriadne bohaté na polyfenoly, predovšetkým resveratrol), na rozdiel od bielych vín, kde sa šupka a jadierka pred kvasením separujú. Červené víno obsahuje od 1 000 – 4 000 mg fenolov na liter, oproti bielemu, ktoré má od 200 do 500 mg fenolov na liter, najmä kvôli spôsobu výroby. Napriek tomu však niektoré vinárske spoločnosti začali experimentovať pri výrobe bieleho vína a podarilo sa im dosiahnuť podobne vysoké hladiny resveratrolu aj v odrodách bieleho vína. V bielom víne sa okrem tohto nachádza enzým katalázy, ktorý má porovnateľné antioxidačné účinky. Polyfenolové flavonoidy pôsobia proti oxidačnému stresu, chránia pred toxickými účinkami čistého alkoholu a spolu s alkoholom zlepšujú spektrum krvných tukov. Najdôležitejšie je však víno konzumovať s mierou, čiže maximálne dva poháriky denne, najlepšie s jedlom.