Bezpečné opaľovanie

Úvodník
Sezóna opaľovania sa začala. To zistíte aj pri návšteve hocijakej predajne s drogériovým tovarom. Vzorne vystavené na nás číhajú väčšie a menšie flaštičky, olejčeky a spreje určené na ochranu tela, či vlasov pred slnkom, krémy pred opaľovaním a telové mlieka po opaľovaní; všetky nesúce nápisy s rôznymi číslami...

Sezóna opaľovania sa začala. To zistíte aj pri návšteve hocijakej predajne s drogériovým tovarom. Vzorne vystavené na nás číhajú väčšie a menšie flaštičky, olejčeky a spreje určené na ochranu tela, či vlasov pred slnkom, krémy pred opaľovaním a telové mlieka po opaľovaní; všetky nesúce nápisy s rôznymi číslami a označeniami spolu s nekonečným zložením prísad, ktoré snáď nikto ani nemá trpezlivosť čítať, nieto im ešte aj rozumieť. Aj vy sa pýtate, či toto všetko naozaj potrebujeme? A ako si z toho sortimentu výrobkov vôbec vybrať?

Bledá verzus opálená pokožka

Dlhé roky bola opálená pokožka prejavom príslušnosti k nižšej spoločenskej vrstve, resp. služobníctvu, ktoré pracovalo celé dni na slnku. Aristokracia, naopak, sa snažila zachovať si alabastrovo bielu pokožku. No nemusíme ísť ani späť do histórie, aby sme videli rozdiely. Ázijské krajiny sú dodnes typické trendom bledej pokožky. Dokonca v tejto mánii siahajú po rôznych vybielujúcich prostriedkoch (a to aj muži!), ktorými sa často až „mrzačia“. Iný kraj, iný mrav. V honbe za titulom „bronzovej madony“, či „bronzového Adonisa“, si my Stredoeurópania zase vieme ničiť pokožku a zdravie prehnaným slnením, či nedodržiavaním základných pravidiel opaľovania sa.

Existuje vôbec bezpečné opaľovanie?

Často čítame o nebezpečenstvách UV žiarenia a s tým spojených rizikách rakoviny kože, starnutia, vysušovania a vráskavenia pokožky, či tvorbe fľakov, nehovoriac o zvýšení počtu alergických reakcií v spojitosti so slnkom, úpaloch, kolapsoch a pod. Avšak, slnku sa úplne vyhnúť nedá a najmä, bolo by to nerozumné. Antidepresívne účinky slnečného žiarenia, či jeho význam pri tvorbe vitamínu D sú pre nás nesmierne dôležité. A povedzme si pravdu, pekne opálené telo vyzerá na pohľad štíhlejšie a možno pre niektorých aj atraktívnejšie.
Nevzdávajme sa teda pozitívnych účinkov slnečného žiarenia. Stačí, keď budeme dodržiavať niekoľko základných odporúčaní. Jedným z najdôležitejších je – vyhýbať sa spáleniu.

A sme späť pri fľaštičkách a krémikoch. Kvalitné opaľovacie prostriedky sú totiž jedným zo zásadných spôsobov ochrany pred spálením pokožky, najmä ak vieme, že na slnku budeme naozaj dlho. Látky, ktoré tieto prostriedky obsahujú, majú za cieľ zamedziť prienik čo najväčšej časti UV lúčov hlbšie do pokožky, tvoria teda akúsi neviditeľnú ochrannú vrstvu. Avšak nevhodne vybraný opaľovací prostriedok nám môže viac škodiť ako pomôcť. Je preto dobré poznať svoju pokožku, jej stav a taktiež poznať svoj fototyp, aby sme si mohli vybrať adekvátny produkt. Našťastie, v dnešnej dobe sú na trhu dostupné výrobky, ktoré vedia ochrániť aj veľmi citlivú, problematickú alebo fotosenzitívnu pleť, či výrobky bez chemických filtrov.

Ak vás neovládol vracajúci sa trend prirodzenej bledosti a neplánujete sa celé leto skrývať pred slnkom, prečítajte si na zdravie.sk články o opaľovaní a ochrane pokožky. V aktuálnej prílohe sa napríklad dozviete, ako určiť svoj fofotyp, čo je to SPF ochranný faktor, a aj to, ako rozumieť informáciám o zložení opaľovacích prostriedkov. Zistíte tiež, ako správne pripraviť pokožku na slnečné lúče, či je vhodné opaľovať sa v tehotenstve alebo ako vyzerá alergia na slnko a ako jej predchádzať. Skrátka to podstatné, aby vás slnečné lúče neboleli, ale iba tešili.

Pekné a hlavne poučné čítanie priatelia! :-)