Hydratácia predchádza zdravotným problémom pri cestovaní

BRATISLAVA 4. júla (SITA) – Letné prázdniny sú tu a mnohých čaká dovolenku pri mori a v exotických krajinách. Hodiny sedenia v lietadle, aute alebo v inom dopravnom prostriedku však môžu byť veľmi únavné a dokonca nebezpečné. Napríklad riziko vzniku žilovej trombózy, ktorá môže ohrozovať život, sa odhaduje na 3 – ...

BRATISLAVA 4. júla (SITA) – Letné prázdniny sú tu a mnohých čaká dovolenku pri mori a v exotických krajinách. Hodiny sedenia v lietadle, aute alebo v inom dopravnom prostriedku však môžu byť veľmi únavné a dokonca nebezpečné. Napríklad riziko vzniku žilovej trombózy, ktorá môže ohrozovať život, sa odhaduje na 3 – 12 percent. Ohrození sú predovšetkým ľudia vo veku nad 40 rokov, zvlášť ženy, ktoré užívajú antikoncepciu. Rovnako rizikoví sú ľudia s kŕčovými žilami na dolných končatinách, trpiaci obezitou a genetickou poruchou, zvanou trombofília.

Ako sa vyvarovať zdravotným nepríjemnostiam, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vašu dovolenku? Obmedzte dlhodobé sedenie a zabráňte tomu, aby ste boli dehydratovaní. Pre rizikových jedincov sú ďalšími vhodnými krokmi sťahovacie elastické pančuchy a užitie látok na riedenie krvi.

Zo všetkých dostupných prostriedkov je však najlacnejším a najefektívnejším dobrá hydratácia. Lekár Peter Minárik adresuje nasledujúcu praktickú radu pre všetkých, ktorí plánujú (nielen) počas letných horúčav leteckú prepravu na miesto svojej dovolenkovej destinácie. „Pokiaľ máte obavu, že v lietadle nedostanete vypiť dostatok tekutín a následkom toho sa zhorší vaša hydratácia, vezmite si na palubu váš obľúbený nápoj, ktorý si však z bezpečnostných dôvodov budete musieť kúpiť v kontrolovaných priestoroch letiska,“ uviedol.

Už mierna dehydratácia sa prejavuje ako nepríjemný pocit smädu a slabosti a má negatívny vplyv na našu náladu, kognitívne a motorické funkcie. Pri strate 1 – 3 percent telesnej hmotnosti v dôsledku dehydratácie pociťujeme nevysvetliteľnú únavu, bolesť hlavy, bolesti v krku, znižuje sa naša pozornosť voči vonkajším vnemom a taktiež sa oslabuje aj krátkodobá pamäť.

Fyzické príznaky, ktoré svedčia o miernej dehydratácii, sú sucho v ústach a na jazyku, suchá pokožka, zvýšená frekvencia tepu počas státia v porovnaní s polohou ležmo (zvýšenie o ≥ 15 úderov za minútu). Kým dehydratácia nedosiahne úroveň štyroch percent telesnej hmotnosti, nemení sa krvný tlak ani srdcová frekvencia.

Najlepšími indikátormi normálnej hydratácie sú zmeny telesnej hmotnosti viac ako 0,5 percenta, svetložltý moč a neprítomnosť smädu.

Kontrolný zoznam hydratácie

Kľúčom k riadnej hydratácii a energetickej potrebe organizmu je výber tých správnych nápojov, ktoré vyhovujú individuálnej úrovni aktivity a životnému štýlu. Pri ohľade na kalórie je vhodnejšie siahnuť po nápojoch s nízkou alebo žiadnou kalorickou hodnotou – alebo v menšej dávke aj vášho obľúbeného kalorického nápoja. Ak sa budete držať bodov, ktoré vám poskytneme nižšie, ľahšie si uvedomíte, koľko kalórií vlastne prijímate.

• Majte nápoj vždy po ruke, ku každému menšiemu či väčšiemu jedlu.

• Vyberajte si nápoje, ktoré si vychutnáte. Niekoľko štúdií prináša informácie o tom, že aktívne deti vypijú viac tekutín práve vďaka tomu, že sú ochutené. Majte však na pamäti, že každá kalória sa počíta, vrátane tej, ktorá sa nachádza v kalorickom nápoji.

• Jedzte viac ovocia a zeleniny. Obsahujú veľké množstvo vody, čo z nich robí skvelý nástroj pre dosiahnutie dennej dávky potrebnej hydratácie.

• Nespoliehajte sa na smäd. Ako ste si mohli prečítať vyššie, nie je spoľahlivým indikátorom nedostatočnej hydratácie (napríklad ak cvičíte, užívate lieky alebo v závislosti od zdravotného stavu, v ktorom sa nachádzate). Majte fľašu s nápojom vždy pri sebe – na pracovnom stole, v aute, v taške alebo kdekoľvek na očiach, aby Vás neustále upozornila na to, že sa máte napiť.

• Uchovávajte nápoje pri miernej teplote a rovnako ich tak aj podávajte. Najviac tekutín vypijeme práve vtedy, ak majú izbovú teplotu.

• Dlhšie cvičenie a pôsobenie tepla vedú ku strate sodíka potením. Preto je dôležité prijímať sodík a ďalšie elektrolyty spolu s tekutinami, aby sa zabránilo hyponatriémii – je to nebezpečný stav, kedy je hladina sodíka v krvi príliš nízka. V tomto prípade sú preto vhodné športové alebo iónové nápoje.

Zdroj: Omnipublic Consulting