Bez vápnika to nejde!

BRATISLAVA 24. júla (WBN/PR) – Trpíte bolesťou chrbta, nespavosťou, máte vysoký krvný tlak, artritídu či obličkové kamene? Má vaše dieťa oslabenú imunitu, alergie či zuby veľmi náchylné k zubnému kazu? Toto všetko môže byť príznakom nedostatku vápnika v tele! Nedostatok vápnika sa totiž neprejavuje len odvápnením ...

BRATISLAVA 24. júla (WBN/PR) – Trpíte bolesťou chrbta, nespavosťou, máte vysoký krvný tlak, artritídu či obličkové kamene? Má vaše dieťa oslabenú imunitu, alergie či zuby veľmi náchylné k zubnému kazu? Toto všetko môže byť príznakom nedostatku vápnika v tele! Nedostatok vápnika sa totiž neprejavuje len odvápnením a oslabením kostí.

Vápnik je nielen jeden z najdôležitejších prvkov pre stavbu tela, zohráva aj kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdca, umožňuje presun nervových impulzov a svalových kontrakcií. Dostatok vápnika v tele podmieňuje dokonca aj potenciu a plodnosť, je veľmi dôležitý pre správny vývoj dieťaťa už od plodu rovnako je však potrebný aj pre mládež, dospelých či seniorov.

Koľko bude mať vápnika v tele človek v starobe závisí aj od toho, ako doplňuje vápnik telu v mladosti.

Odporúčaná denná dávka vápnika pre správne fungovanie tela sa pohybuje okolo 1000 mg – u tehotných a dojčiacich mamičiek či u seniorov dokonca ešte viac. Ako môžme pokryť túto dennú dávku vápnika? Danej dennej dávke približne zodpovedá napríklad nasledovné: • 8 l mlieka • 8 kg brokolice • 10 kg špenátu • 10 kg kapusty.

Zároveň treba dať pozor na potraviny, ktoré odbúravajú vápnik z kostí – napríklad kofeín, nadbytok tukov a cukrov, sladené nápoje sýtené oxidom uhličitým, nadmerné solenie či fajčenie.

Aj vám sa zdá, že je v súčasnosti veľmi náročné získať z bežnej stravy potrebný prísun vápnika pre telo? Okrem vyváženej zdravej stravy ho doplňujte aj výživovými doplnkami!

Vápnik je presne ako naše úspory. Len ak sporíme a staráme sa o ne celý život, môžeme mať zdravý a šťastný život!

Ako si však vybrať zo širokej ponuky výživových doplnkov ten najvhodnejší? NIE JE VÁPNIK AKOPNIK

Ako pomôcku na výber môžete použiť 4 základné ukazovatele: zdroj vápnika, metóda spracovania, správny pomer s fosforom a komplexné doplnenie živín.

1. Zdroj vápnika Vápnik vo výživových doplnkoch môže byť anorganického alebo organického pôvodu. Ktorý je pre organizmus vhodnejší?

Pokiaľ ide o anorganický vápnik, je to vlastne vápnik získaný z minerálov. Má odlišnú štruktúru molekúl ako organický, teda živočíšny vápnik, ktorý sa získava z kostí živočíchov. Organický vápnik je v ľudskom tele lepšie využiteľný a vstrebateľný.

2. Metódy získavanie vápnika Pri výbere výživového doplnku s vápnikom by ste sa tiež mali pozrieť na spôsob výroby. Pri mechanickom spracovaní ide vlastne o rozdrvenie minerálov. Tieto molekuly sú dosť veľké a pre ľudské telo ťažko spracovateľné. Ide o obdobný princíp, ako keď zvieratá pri nedostatku vápnika intuitívne obhrýzajú steny budov alebo kamene, avšak ľudské telo vápnik v tejto forme len ťažko spracuje.

Fyzikálna metóda získavania vápnika je vhodnejšie, ide o rozohriatie pevných zdrojov vápnika na veľmi vysoké teploty nad 700°C, pričom sa ale zároveň strácajú ostatné živiny.

Vápnik sa tiež spracováva pridaním rôznych chemických zlúčenín, pri takejto hydrolýze kyselinami však hrozí riziko vedľajších účinkov zo zostatkových čiastočiek kyselín.

Prevratnou metódu je enzymolytický vápnik spracovaný Bio-enzymolýzou. Najskôr sa mechanicky rozdrvia živočíšne kosti na kostnú pastu. Následne sa pridajú aktívne enzýmy, zmes sa prečistí, eliminujú sa nečistoty a ťažké kovy. Ako výsledok sa zachovajú všetky nutričné zložky.

3. Správny pomer vápnika a fosforu 2:1 Dobré vstrebávanie ovplyvňuje aj správny pomer vápnika a fosforu, ktorý napríklad v kravskom mlieku nie je práve ideálny. Optimálny pomer vápnika a fosforu v strave je 2:1

4. Multifunkčný komplexný zdroj živín Existuje množstvo viaczložkových prípravkov, ktoré okrem vápnika obsahujú aj iné minerály a vitamíny, avšak vápnika často obsahujú len malé množstvo, vhodné len na preventívne užívanie. Ideálny je doplnok prioritne s obsahom vápnika obsahujúci aj iné minerály a živiny.

Vápnik je najhodnotnejším minerálom v ľudskom organizme a má ústredné postavenie pri riadení bunkových funkcií. Nikto v súčasnosti nepochybuje o dôležitosti jeho dostatočného prísunu pre všetky vekové kategórie, preto nezabúdajte na pravidelný denný prísun vápnika pre plnohodnotný život v plnom zdraví.

Zdroj: TIENS Slovakia, s.r.o.

Viac informácií o certifikovanom, medzinárodnými medailami ocenenom Bio-Kalciu TIENS môžete získať na http://sk.tiens.com.