Nezahadzujte šancu byť v lete príťažlivo FIT!

Pre mnohých sú letné mesiace v znamení bezstarostného života. A prečo aj nie! To správne leto má do svojho konca ešte ďaleko a grilovačiek pri bazéne utešene pribúda. Bohužiaľ, aj hodiny strávené pred televízorom pri obľúbených seriáloch.

Pre mnohých sú letné mesiace v znamení bezstarostného života. A prečo aj nie! To správne leto má do svojho konca ešte ďaleko a grilovačiek pri bazéne utešene pribúda. Bohužiaľ, aj hodiny strávené pred televízorom pri obľúbených seriáloch.

Pre týchto leňochov je akékoľvek voľno strata slobody a veľký pád, aj čo sa týka fyzickej výkonnosti. Môžete sa teda sami rozhodnúť, či chcete, aby z vás bola po lete biela troska, alebo si ho poriadne užijete, zostanete zdraví a budete skvelo vyzerať v plavkách do konca slnečných dní. Rozhodnutí? Tak si prečítajte pár základných stratégií, ktoré treba pri fit lete dodržiavať.
**TIP Redakcie:** Chcete sa dostať do skvelej kondície? Máte bolesti svalov či kĺbov, ktorých sa neviete ani liekmi zbaviť? Možno potrebujete len správny pohyb. Viac v našej sekcii [Zdravotné cvičenia](/sekcia/1113/zdravotne-cvicenia/).
### Zúčastňujte sa firemných aktivít

Mnoho firiem ponúka v lete aktivity, medzi ktoré patrí aj teambuilding. Akcia, ako stvorená nielen na to, aby ste konečne vedeli mená a priezviská všetkých spolupracovníkov, ale sa aj trochu dostali do formy. Správna firma vie, že musí svojim zamestnancom ponúknuť aj voľno „z oprátky“, aby sa úplne v robote nevyčerpali. Vyhorený pracovník sa hodí akurát tak do koša. Chodievajte preto na výlety, využite všetky služby zariadenia, kde ste ubytovaní, spojte oddych a wellness procedúry s pohybom, ktorý sa vám v meste nedostáva.

Zacvičte si v dopoludňajších hodinách

Doobedňajší pohyb je jedným z najzdravších. Ešte nie je tak teplo, vzduch sa cez noc vyčistil a vám sa práve štartuje metabolizmus. Aj preto by sa cvičenie v ranných hodinách malo stať vašim rituálom. Budete sa aj neskôr cez deň cítiť svieži, a prestanete konečne s napätím čeliť zvyšku vášho dňa. Skúste ísť napríklad na svižnú prechádzku so psom. Ak máte ráno viac sily, zaplávajte si alebo sa niekam odvezte na korčuliach.

Súvisiace diskusie:

Hrajte sa s vašimi deťmi

Niet lepšej aktivity, ktorá nás drží vo forme, ako sa vrátiť do detských čias a pridať sa k detským radovánkam. No a čo, keď ste rodičia, potlačte v sebe autoritu, pripojte sa k ratolestiam na trampolíne, skáčte, bláznite sa, tancujte na rozprávkové spievanky. Deti z vás budú unesené. Keď už nič iné, aspoň sa s nimi zahrajte v parku. Okrem dobrého pocitu, ešte spálite nejaké kalórie.

### Užite si indoorové aktivity

Ak nie ste typ na ranné vychádzky po vonku, cvičiť sa dá aj v interiéri. Nemusíte sa pražiť na slnku a teplota na pohyb je vnútri pekne vyrovnaná. Čo od vás chceme? Aby ste sa vybrali do neďalekej posilňovne a stúpli si aspoň 10 minút na bežiaci pás. Pustite si pritom nejakú peknú, optimistickú hudbu z MP3. Pre mini pohybový výlet, môžete ísť aj do nejakého nákupného centra, kde majú lezeckú stenu.

Hlavne sa hydratujte

Leto v nás vyvoláva okrem dobrej nálady aj dúhové chute. Presne tak, naše chuťové poháriky túžia po sladkých malinovkách, ovocných džúsoch, ľadových čajoch. Nikto vám ich nezakazuje, ALE! Mali by ste ich konzumovať s mierou. Okrem toho, že vás veľmi málo hydratujú, vezmete si každým dúškom do seba zbytočné kalórie.

V teplých letných mesiacoch je dôležité zostať stále hydratovaní, hlavne počas každého cvičenia. Pite čerstvú, studenú vodu z vodovodu. Načerpajte vždy viac tekutín, ako vypotíte. Iba tak budete mať dostatok vlahy pre potreby organizmu. Ak vám nechutí čistá voda, urobte si ju chutnejšiu a osviežujúcu pridaním plátkov čerstvého citrusového ovocia a ľadu.