Aký obklad zvoliť na bolesti hlavy? Je lepší teplý alebo studený?

Ak trpíte občasnými alebo chronickými bolesťami hlavy, zrejme ste už vyskúšali rôzne techniky na zmiernenie bolesti. Pochopenie príčin vašich bolestí hlavy, plus to, ako funguje teplá a studená terapia vám pomôže rozhodnúť sa, ktorý obklad je pre vás najlepší.

bolest_hlava_obklady_1-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Typológia bolesti

Existuje mnoho rôznych typov bolestí hlavy, ktoré vedia prekvapiť každého, bez ohľadu na vek či zdravotný stav. Zväčša sú spôsobené napätím, stresom alebo depresiou. Nie je novinkou, že našu hlavu potrápia aj určité vône, hlasné zvuky, zmeny teploty alebo niektoré potraviny.

Aj nerovnováha hormonálnej hladiny, vysoký krvný tlak, poškodenie tela fajčením, nadmerná konzumácia alkoholu alebo liekov, môžu spôsobiť, že sa držíme častejšie v slzách za hlavu. Zistite, čo spúšťa vaše bolesti, aby ste ich mali pod kontrolou a mohli sa im nabudúce vyhnúť.

Ak trpíte bolesťou hlavy, mali by ste si všímať jej charakter. Je tupá, ostrá, pichľavá? Kde vás bolí najviac a kedy počas dňa? Súvisí to hlavne s počasím? Aj tieto faktory pomáhajú určiť typ bolesti a jej liečbu.


Prečítajte si tiež:

Toto sa skrýva za bolesťou hlavy

Spoľahnite sa na obklady

Použitie studených a teplých obkladov vie byť pri migrénach veľmi užitočné. Chladivá terapia pôsobí na naše krvné cievy a upokojuje zápal. Toto uvoľnenie znižuje tlak v hlave, čo zmierňuje aj jej bolesť. Studené obklady majú tiež prirodzený efekt znecitlivenia. Naproti tomu teplé obklady vedia uvoľniť zase svaly. Ak sú vaše bolesti hlavy spôsobené napätím v čeľusti, krku alebo ramenách, použitie tepla uvoľňuje stuhnuté svaly a hlava prestáva bolieť.

Teplo má tendenciu vyrelaxovať telo, čo pomáha pri zvládaní stresu. Je dôležité vedieť, aký typ bolesti hlavy máte. Ak má bolesť čo dočinenia so zápalom, vyhnite sa teplým obkladom. Teplo otvára cievy a zvyšuje prietok krvi, čo bude vytvárať ešte väčší tlak. Ak sú vaše bolesti hlavy spôsobené stuhnutými svalmi, studený obklad ich „utiahne“ ešte viac, čo je tiež kontraproduktívne. bolest_hlavy_zena_1-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Teplé a studené obklady môžete aplikovať v rôznych formách. Na trhu sú gély, ktoré sa chladia v mrazničke alebo sa ohrievajú v mikrovlnnej rúre. No môžete použiť aj obyčajný uterák, namočený do teplej alebo studenej vody. Alebo skúste obklad, ktorý obsahuje byliny alebo homeopatické oleje podporujúce relaxáciu. Alternatívna terapia odporúča levanduľu a harmanček.

Obklady môžete použiť kedykoľvek a kdekoľvek. Myslite na ne už vtedy, keď sa vám pred očami začnú tvoriť aury. Aby nedošlo k poškodeniu kože, nemali by ste nikdy použiť obklady z mrazničky priamo na kožu. Vždy medzi ne umiestnite uterák. To isté platí pre veľmi horúci obklad. Obklady aplikujte maximálne na 15 až 20 minút. Pokiaľ bolesť neprechádza, opakujte terapiu každú hodinu.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sa skrýva za bolesťou hlavy