Smutné Vianoce! Zakázané potraviny pri citlivých zuboch

Cítite bodavú bolesť zakaždým, keď si odhryznete z chleba alebo sa napijete ľadového nápoja? Vaše zuby sú zrejme precitlivené. Zuby takto extrémne bolestivo reagujú, keď je prístup k jeho nervom, napríklad pri prasknutom zube, alebo pri paradentóze. Aj niektoré druhy potravín môžu zhoršiť citlivosť vašich zubov.

Cítite bodavú bolesť zakaždým, keď si odhryznete z chleba alebo sa napijete ľadového nápoja? Vaše zuby sú zrejme precitlivené. Zuby takto extrémne bolestivo reagujú, keď je otvorenejší prístup k ich nervom, napríklad pri prasknutom zube alebo pri paradentóze. Aj niektoré druhy potravín môžu zhoršiť citlivosť vašich zubov.

Teplota

Horúce tekutiny, ako sú polievky, káva a čaj môžu spôsobiť veľkú bolesť v ústach, ak máte citlivé zuby. Rovnako tak opačný extrém, veľmi chladné potraviny, ako je zmrzlina a ľadové nápoje vedia spôsobiť utrpenie. Jediné riešenie, skôr než navštívite zubára, je pokúsiť sa piť cez slamku a minimalizovať kontakt potravín a nápojov s vašimi zubami.

Súvisiace články:

Kyselina

Kyslé potraviny, ako sú citróny, malinovky, či uhorky reagujú na vašu poškodenú sklovinu a prispievajú k citlivosti zubov. Vyhnite sa preto aj takémuto druhu občerstvenia, aby ste zbytočne nezhoršovali vaše orálne zdravie. Aj kyselina zo žalúdka (reflux) môže vyvolať trápenie so zubami. Ak trpíte žalúdočným refluxom, vyvarujte sa potravín, ktoré ochorenie ešte zhoršujú.

Tvrdé jedlo

Jesť veľmi tvrdé potraviny môže spôsobiť prasknutie zuba a viesť k jeho citlivosti. Ak si nie ste istí, ako vaše zuby zareagujú, jedlo si krájajte na malé kúsky, nehryzte ho, rozhodne necmúľajte tvrdé cukríky a vyhnite sa konzumácii ľadu. Nielen, že chlad spôsobí bolesť, ale ľadom vám dopukajú zuby. Veľmi lepkavé potraviny, ako je karamel môžu tiež dokončiť túto skázu ústnej dutiny.

Liečba

Návštevu zubára rozhodne neodkladajte. U veľmi citlivých zubov treba zistiť príčinu. Ak vám ustupujú ďasná, budete potrebovať urýchlene liečbu. Popraskané zuby sa dajú zahojiť a opraviť. Ak vám kyslé potraviny v strave poškodzujú permanentne zubnú sklovinu, bohužiaľ, budete musieť zmeniť svoje stravovacie návyky.

Používajte zubné pasty určené na citlivé zuby, spolu s mäkkými štetinami na zubnej kefke. Lekár vám môže dodatočne predpísať fluoridovú terapiu. Fluorid pomáha vybudovať pevnejšiu zubnú sklovinu a môže eliminovať citlivosť zubov. Možno budete musieť navštíviť aj špecialistu, ak máte nejaký zdravotný problém ako je napríklad žalúdočný reflux alebo bulímia, ktoré zuby doslova ničia.