4 bezpečné spôsoby, ako si oddialiť menštruáciu

Moderná žena má dnes už na výber, či a kedy chce menštruovať, a to vďaka pochopeniu liekov a ľudskému hormonálnemu systému. To znamená, že keď sa chystáte na nejakú dôležitú udalosť, ako je svadba alebo dovolenka, môžete použiť hormóny na oddialenie menštruačného cyklu.

Moderná žena má dnes už na výber, či a kedy chce menštruovať, a to vďaka pochopeniu liekov a ľudského hormonálneho systému. To znamená, že keď sa chystáte na nejakú dôležitú udalosť, ako je svadba alebo dovolenka, môžete použiť hormóny na oddialenie menštruačného cyklu.

Tento proces, tzv. menštruačnej manipulácie, je úplne bezpečný. Menštruačná manipulácia tiež pomáha predchádzať príznakom u žien, ktoré majú menštruačné poruchy. Telo každej ženy reaguje inak, takže stále môžete aj pri tejto svojpomoci pozorovať špinenie alebo PMS symptómy.

1. Hormonálne tabletky

Ak užívate štandardnú, mesačnú, hormonálnu antikoncepciu ako sú napr. antikoncepčné tabletky, môžete preskočiť užívanie a po troch týždňoch bez vysadenia vziať okamžite nové balenie.

Súvisiace odkazy:

2. Náplasti
Ak používate krúžok alebo náplasti, mali by ste rovnako preskočiť týždeň bez používania produktu a jednoducho použiť alebo vložiť do tela nový. Tento proces funguje, pretože odňatie hormónov počas týždňa inaktivity spôsobuje menštruáciu. Ak sa budete držať stabilnej hladiny hormónov, nezačnete menštruovať.

3. Progesterónový krém

Progesterón je hormón, ktorý sa zvyšuje v priebehu prvej polovice cyklu. Pokles progesterónu signalizuje dobu štartu periódy. Ak potrebujete menzes oddialiť len na pár dní, stačí si zvýšiť hladinu progesterónu hormonálnym krémom.

Ak ste už pripravená na vaše mesiačiky, jednoducho krém prestaňte používať. Zníženie dávky progesterónu spôsobí spustenie menštruácie.

4. Extrémna antikoncepcia
Existuje aj nová forma antikoncepcie. Niekoľko značiek vám umožní mať periódu len raz za tri mesiace alebo raz za rok!

Vedľajšie účinky manipulácie s menzesom

Nemusíte sa obávať, že by ste si takýmto konaním ublížili. Medzi najčastejšie nežiaduce účinky patria iba bolesti hlavy, bolesti brucha, nepríjemný pocit nafúknutia, tlak v prsníkoch. Oddialiť periódu si môžete aj viackrát do roka bez toho, aby ste sa báli rozhádzania menštruácie.