Tipy, ako si okamžite zvýšiť kapacitu pľúc

Kapacita pľúc je maximálne množstvo kyslíka, ktoré dokážu vaše pľúca držať. Počas starnutia má kapacita pľúc tendenciu znižovať sa. Aj s chronickým ochorením sa znižuje kapacitu pľúc oveľa rýchlejším tempom

Kapacita pľúc je maximálne množstvo kyslíka, ktoré dokážu vaše pľúca udržať. Počas starnutia má tendenciu sa znižovať. Aj s chronickým ochorením sa znižuje kapacita pľúc oveľa rýchlejším tempom.

Čím nižšia je táto schopnosť pľúc, tým ťažšie sa vám dýcha. Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu zvýšiť kapacitu pľúc, vrátane liekov, cvičenia. Dôležité je aj to, čo jete. Konzumácia zdravých potravín môžete ohromne zvýšiť výkon vašich pľúc.

Pľúca sú životne dôležitý orgán, potrebný na výmenu plynov. Množstvo kyslíka, ktoré vaše pľúca pojmú je pre každého iná. Kapacita pľúc závisí na veku, výške, váhe, prechodených chorobách a životnom štýle.

Súvisiace odkazy:

Ak fajčíte alebo ste vystavení znečisťujúcim látkam v ovzduší, je ovplyvnená aj vaša kapacita pľúc. Znižovaním výkonu pľúc sa aj vaše dýchanie stáva čoraz ťažšie. Pokiaľ je váš stav neúnosný a život ohrozujúci, môže vám lekár predpísať extra kyslíkovú terapiu.

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina s vysokým množstvom vitamínov C a E preukázateľne zvyšujú kapacitu pľúc. Oba tieto vitamíny sú silné antioxidanty a chránia pľúca pred voľnými radikálmi. Voľné radikály poškodzujú tkanivá v pľúcach a spôsobujú aj zníženie funkcie pľúc. Mnoho druhov ovocia a zeleniny obsahujú vitamíny C a E od citrusových plodov, zelená listová zelenina a paradajky sú dobrým zdrojom týchto vitamínov.

Potraviny s vysokým obsahom tuku

Takéto potraviny majú negatívny vplyv na funkciu pľúc. Tieto druhy potravín môžu spôsobiť zápal pľúc a viesť k obezite. Obezita má priamy vplyv na kapacitu vašich pľúc a pľúcne funkcie. Čím viac vážite, tým väčší je tlak na pľúca, takže je ťažké dýchať. Nadváha spôsobuje, že pľúca strácajú pružnosť. Konzumácia potravín s nízkym obsahom tuku môže pomôcť nielen pri chudnutí, ale aj vašim pľúcam.

Ryby

Konzumujte veľké množstvo rýb, ktoré majú priamy vplyv na znižovanie zápalového ochorenia pľúc, na nižší výskyt bronchiálnej astmy a zníženie dušnosti. Ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré chránia ako srdce, tak pľúca. Losos, treska, tuniak, ale aj malé sardinky si urobia svoju prácu na vašich pľúcach na jedničku.