Metastázy rakoviny prsníka prezradí bolesť v ramene!

Rakovina prsníka sa obvykle vyvíja zo zmutované žľazového tkaniva prsníka. Bunky sa začnú rýchlo deliť, čo vedie k neobmedzenému množstvu dcérskych buniek, bunkovej smrti a hromadeniu genetickej mutácie, ktorá „pomáha“ ďalšiemu rozvoju rakoviny.

Rakovina prsníka sa obvykle vyvíja zo zmutované žľazového tkaniva prsníka. Bunky sa začnú rýchlo deliť, čo vedie k neobmedzenému množstvu dcérskych buniek, bunkovej smrti a hromadeniu genetickej mutácie, ktorá „pomáha“ ďalšiemu rozvoju rakoviny.

Zdroj foto: Shutterstock.com

V priebehu času môžu bunky rakoviny prsníka získať schopnosť preniknúť do ďalších buniek a tkanív v celom tele. V niektorých prípadoch sa rakovina prsníka šíri do tkanív okolo ramena, čo vedie k rade príznakov.

1. Bolesť

Vývoj bolesti kĺbov je častým príznakom metastáz karcinómu prsníka na ramene. Vzhľadom k tomu, že bunky rakoviny prsníka kolonizujú tkanivo v ramene a napádajú susedné zdravé bunky, spôsobujú poškodenie tkaniva, čo môže viesť k bolesti. Metastázy rakoviny prsníka môžu viesť k rozvoju nádorových lézií ramennej kosti v hornej časti paže.

Vzhľadom k tomu, že rakovina spôsobí rast poškodených tkanív na ramenne, môže mať nádor vplyv na normálnu funkciu kĺbov, čo vedie k bolesti pri pohybe ramena. Pacientov s nezisteným karcinómom prsníka, ktorí zažívajú nevysvetliteľnú bolesť v ramene, by mali vyhľadať lekársku pomoc, aby sa posúdila možnosť metastáz rakoviny prsníka na ramennom kĺbe.

2. Zlomeniny kostí

Ako rakovina prsníka rastie na kostiach a okolo ramena nepozorovane, pacienti môžu byť náchylnejší k zlomeninám. Rakovina prsníka tvorí osteolytické lézie kostného tkaniva - naberá bunky, ktoré dokážu prelomiť zdravú kosť okolo nádoru.

Progresívna strata kostného tkaniva výrazne oslabuje kosti, ktoré sa aj rýchlejšie lámu. Použitie farmakoterapie môže pomôcť spomaliť úbytok kostnej hmoty spojený s metastázami karcinómu prsníka a chráni pred zranením kostí z rastu rakoviny.

Zdroj foto: Shutterstock.com

3. Zdurenie lymfatických uzlín

Ďalším možným príznakom metastáz karcinómu prsníka na ramene je vývoj a zväčšenie lymfatických uzlín. Lymfatické uzliny sa nachádzajú aj okolo pŕs a ramien, pod pazuchou a po celom tele. Bunky rakoviny prsníka môžu začať kolonizovať lymfatické uzliny, čo vedie k rozšíreniu zväčšených uzlov.

Ak sa rakovina prsníka šíri do lymfatických uzlín v ramene, pacienti môžu zaznamenať zmeny pod pažou, nahmatajú si ich väčšie zoskupenie. Postupom času môžu nádorové bunky lymfatických uzlín metastázovať a kolonizovať tkanivá ramena alebo iných vzdialených tkanív v celom tele.

Hoci aj iné zdravotné problémy, ako sú infekcie, môžu viesť k zdureniu lymfatických uzlín, nevysvetliteľné hrudky v podpazuší, pokiaľ ste zdraví treba preskúmať na prítomnosť rakoviny.