4 vážne choroby, ktoré môžu za vaše studené ruky

Diagnostika stavu na základe jediného príznaku môže byť ťažká. Príčinou našich častých studených rúk môže byť chladné počasie, problémy s cievami alebo nervami v rukách. Keď vám je na ne stále zima a cítite sa bez energie, príčiny sa zužujú.

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Anémia

Termín anémia opisuje zdravotný stav, ktorý sa vyznačuje nedostatkom fungovania červených krviniek. Anémiu môže spôsobiť celý rad faktorov - krvné straty alebo chronické choroby, ako je rakovina. Všetky typy anémie vyvolávajú podobné príznaky.

Vaše červené krvinky obsahujú hemoglobín, na železo bohatý proteín. Hemoglobín sa viaže na kyslík v krvi a nesie ho do buniek v celom tele, ktoré potrebujú kyslík na to, aby fungovali. Bez dostatočného množstva červených krviniek nedostávajú kyslík, čo spôsobuje príznaky, vrátane nedostatku energie a studených rúk.


Prečítajte si tiež:

Ako sa starať o suché ruky

2. Sklerodermia

Sklerodermia je progresívne a chronické ochorenie, ktoré spôsobuje stvrdnutie kože spojivového tkaniva. Lokalizovaná sklerodermia, ktorá je zvyčajne u detí, má vplyv iba na kožu, zatiaľ čo systémová sklerodermia, najčastejšie u dospelých žien, má vplyv na kožu a vnútorné orgány.

Presná príčina sklerodermie zostáva neznáma, ale lekári sa domnievajú, že by to mohlo byť autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyskytuje, ak imunitný systém spôsobuje zápal, spúšťa zvýšenú produkciu kolagénu, nachádzajúceho sa v koži a spojivovom tkanive. Ochorenie spôsobuje studené ruky a slabosť tela.

3. Cukrovka

Cukrovka je chronické ochorenie, ktoré postihuje milióny deti i dospelých na celom svete. Diabetes nastane, keď vaše telo nedokáže vyrobiť dostatočné množstvo inzulínu alebo inzulín neplní svoju prácu.

Inzulín je hormón produkovaný pankreasom, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi, tiež známy ako glukóza. Glukóza putuje krvou a slúži ako hlavný zdroj energie pre bunky. Bez inzulínu zostáva glukóza v krvi a bunky nemôžu fungovať efektívne, čo vedie k nedostatku energie. Okrem toho príliš veľa glukózy v krvi poškodzuje krvné cievy a nervy, čo spôsobuje studené ruky.

4. Addisonova choroba

Addisonova choroba je stav, keď nadobličky nedokážu produkovať dostatok hormónov. Vaše nadobličky, ktoré sa nachádzajú tesne nad každou obličkou produkujú tzv. bojové hormóny, vrátane adrenalínu a noradrenalínu, rovnako ako steroidné hormóny.

Nedostatok týchto hormónov spôsobuje celý rad príznakov, vrátane chronického nedostatku energie spolu so stratou chuti do jedla a chudnutím. Pokles hormónov nadobličiek môže tiež spôsobiť zmenu krvného tlaku smerom nadol, čo ovplyvňuje krvný obeh v rukách a nohách a vedie k pocitu studených rúk a nôh.


Ak vás trápi skôr problém suchých rúk, prečítajte si tento článok:

Ako sa starať o suché ruky