Rednú vám kosti? Začnete sa zmenšovať!

Osteoporóza je ochorenie kostného tkaniva, ktoré vedie k zvýšenej krehkosti kostí. Odhaduje sa, že rizikom zlomeniny spôsobenej osteoporózou, je ohrozená každá tretia žena nad 50 rokov. Okrem toho patria do rizikovej skupiny aj dospievajúci, mladšie ženy.

Osteoporóza je ochorenie kostného tkaniva, ktoré vedie k zvýšenej krehkosti kostí. Odhaduje sa, že rizikom zlomeniny spôsobenej osteoporózou, je ohrozená každá tretia žena nad 50 rokov.

Okrem toho patria do rizikovej skupiny aj dospievajúci, mladšie ženy, a to hlavne menšieho vzrastu, ženy s nízkou hmotnosťou, ženy žijúce sedavým spôsobom života, fajčiarky a konzumentky alkoholu.

Osteoporóza sa nevyhýba ani mužom, objavuje sa u nich hlavne s poklesom pohlavných hormónov vo vyššom veku. Vyššie riziko sa týka tiež ľudí, ktorí pochádzajú z rodín s anamnézou osteoporózy.

Podozrivé zlomeniny stavcov, krčka stehnovej kosti a zápästia

Toto ochorenie býva často nazývané tichým zlodejom kostí, pretože dlhú dobu nie je cítiť a nijako sa neprejavuje. „Najčastejším a najvýznamnejším prejavom osteoporózy je vznik zlomenín, často po banálnych úrazových mechanizmoch,“ ozrejmuje MUDr. Vladimír Buran, špecialista na fyziatriu a liečebnú rehabilitáciu z Kúpeľov Trenčianske Teplice.

„V prvom rade je ohrozená kosť s prevahou špongióznej kostnej hmoty, ktorá ubúda rýchlejšie, a v ktorej dochádza ku mikrofraktúram kostných trámcov. Preto sa pri osteoporóze najviac vyskytujú zlomeniny stavcov, krčka stehnovej kosti a zápästia,“ dopĺňa lekár. Pacienta môžu priviesť do ambulancie aj ďalšie problémy.

„Ochorenie sa môže prejaviť aj znížením telesnej výšky, zvýšeným ohnutím chrbta a bolesťami najmä v chrbte, ktoré sú dôsledkom drobných vnútrokostných zlomenín stavcov, o ktorých sa dovtedy nevedelo.“

Prečo kosti rednú?

K rýchlemu úbytku kostnej hmoty vedie znížená tvorba ženského hormónu estrogénu, ktorý pomáha udržať vápnik v kostiach. Pri nedostatočnom zásobení tela vápnikom ho potom začne organizmus čerpať z kostí.

Porucha vstrebávania vápnika môže byť spôsobená aj jeho nedostatočným vstrebávaním v čreve zapríčinená nedostatkom vitamínu D, črevným či pečeňovým ochorením. Keď sa k tomu pridajú faktory ako nedostatok telesného pohybu, ktorý podporuje tvorbu kostnej hmoty, nedostatočné vyplavovanie toxických látok z tela, choroby žliaz s vnútornou sekréciou, obličiek, zápalové ochorenia a následné lieky, ktoré sa na tieto choroby podávajú, riziko vzniku osteoporózy neustále narastá.

Diagnostika a liečba osteoporózy

"Diagnostika je daná vyšetrením kostnej hustoty – denzitometriou. Indikuje sa pri podozrení na zníženie kostnej hustoty vzhľadom na subjektívne ťažkosti, s prihliadnutím na vek, menopauzu, pridružené metabolické ochorenia, dedičnosť, pohyblivosť, užívanie liekov, škodlivé návyky a nesprávnu výživu,“ vraví MUDr. Buran.

Cieľom liečby je zabrániť zhoršeniu kvality kostného tkaniva, zníženie rizika zlomenín a zabránenie ďalším zdravotným komplikáciám súvisiacich s ochorením. „Odbúraná, preriednutá kosť sa nedá liekmi nanovo vytvoriť, dá sa len zastaviť alebo znížiť odbúravanie kostnej hmoty.

Pri zníženej hladine hormónov sa podávajú hormonálne lieky podľa ordinácie ženského lekára. Na osteoporózu sa predpisujú lieky, ktoré zlepšujú kostný metabolizmus a lieky s vitamínom D a vápnikom,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Buran. Osteoporóza vyžaduje dlhodobú liečbu, dôležitá je motivácia pacienta a pravidelné kontroly u ošetrujúceho lekára.

Prevencia

Prevencia je najlepším riešením Najprirodzenejším spôsobom, ako osteoporóze predísť, alebo zmierniť jej príznaky, je zdravá životospráva, primeraná pohybová aktivita a vyvážený jedálniček. Základom je chôdza aspoň 30 minút denne, vhodná je turistika a Nordic Walking.

Dôležité je však nepreťažovať sa. Konzumovať možno všetko, je potrebné dbať na dostatočný prísun bielkovín, vápnika, horčíka a vitamínov C, D a K. Vynikajúcim riešením sú aj kúpeľné pobyty so zameraním na prevenciu a liečbu osteoporózy, ktoré kladú dôraz na nácvik vhodného cvičenia, správnu výživu a celkový zdravý životný štýl.

Osteoporóza v číslach

1. Približne 30 % kostnej hmoty sa tvorí od narodenia do veku troch rokov. Od troch rokov do puberty je to 20 . V období puberty je to 30-40 a zvyšných 15-20 % sa tvorí do tridsiatky.
2. Ženy sú ohrozené osteoporózou asi 4x častejšie ako muži v dôsledku hormonálnych zmien po menopauze. Vo vyššom veku sa výskyt osteoporózy u mužov a žien takmer vyrovnáva.
3. Až 1/3 žien v menopauze trpí osteoporózou
4. Vo veku nad 50 rokov postihne zlomenina každú tretiu ženu a každého piateho muža
5. Deň 20. október je Svetovým dňom osteoporózy. Na tento rok vyhlásila Svetová nadácia osteoporózy (IOF) heslo „Pevné kosti robia pevné ženy!“.