5 spôsobov, ako zastaviť vaše nočné potenie

Nočné potenie je stav nadmerného potenia, kým spíte. Niekedy je výsledkom hormonálnych zmien alebo aj iných, vážnejších ochoreniach. Zistite, čo je jeho príčinou.

Muž v posteli Zdroj foto: Shutterstock.com

Spoznanie základných príčin potenia a hladín vašich hormónov môže byť jediný spôsob, ako zastaviť vaše spotené noci. Čím skôr vyriešite vaše nočné potenie, tým skôr budú vaše noci suchšie a pohodlnejšie. Ako na to?


Prečítajte si aj:

­4 dôvody prečo môžete smrdieť

1. Udržujte vo vašej spálni teplotu, ktorá je vhodná na spanie

Otvorte si okno na vetračku alebo pustite ventilátor na podporu cirkulácie stojaceho vzduchu, ktorý môže spôsobiť vaše potenie.

2. Používajte posteľnú bielizeň vyrobenú z prírodných vlákien

Tie umožňujú pokožke dýchať aj počas spánku. Bavlnené pyžamo a obliečky zadržiavajú vlhkosť na koži alebo spôsobujú prehriatie skôr, než tie syntetické.

3. Upokojte sa predtým, než idete spať

Nechajte všetky negatívne myšlienky z hlavy vypršať. Súženie a trápenie sa ovplyvňuje chod srdca, čo zvyšuje stres a zlé sny. Práve nočné mory môžu spôsobiť, že sa potíte.

4. Nechajte sa vyšetriť

Nechajte sa vyšetriť, aby lekár vylúčil ochorenie, ktoré môže byť príčinou vášho problému, a to najmä vtedy, ak ste žena v strednom veku a prechádzate menopauzou. Ochorenie, ako je hypertyreóza, alebo niektoré typy rakoviny spôsobujú potenie. Hormonálne výkyvy spojené s menopauzou často spôsobujú nočné návaly tepla a nadmerné potenie.

5. Pozor na lieky alebo výživové doplnky

Zistite si, či vám niektoré z liekov alebo doplnkov výživy, ktoré užívate nespôsobujú návaly potenia. Prineste lekárovi ich zoznam. Hormonálna substitučná terapia, antidepresíva a lieky na reguláciu hladiny cukru v krvi môžu byť príčinou vášho nočného potenia. Možno iba potrebujete zmeny v nastavení dávok.


Prečítajte si aj:

­4 dôvody prečo môžete smrdieť