Vyhnite sa priberaniu pri užívaní hormonálnej antikoncepcie

Vedecké štúdie ukazujú, že hormonálna antikoncepcia nemôže priamo spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti. Napriek tomu mnoho ženy, ktoré ju používajú na váhe priberú, najmä na stehnách, bokoch a v prsiach. Príčinou môžu byť hormóny, ktoré zvyšujú zadržiavanie vody a pod. Ako sa zbaviť nepríjemných príznakov a s hormónmi „nepriberať“?

Vedecké štúdie ukazujú, že hormonálna antikoncepcia nemôže priamo spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti. Napriek tomu mnoho žien, ktoré ju užívajú na váhe priberú, najmä na stehnách, bokoch a v prsiach. Príčinou môžu byť hormóny, ktoré napríklad zvyšujú zadržiavanie vody a pod. Ako sa zbaviť nepríjemných príznakov a s hormónmi „nepriberať“?

Počítanie kalórií

Pomocou kalkulačky kalórií by ste mali mať aspoň približný odhad počtu kalórií, ktoré potrebujete k tomu, aby ste pri každodennej konzumácii zabránili priberaniu na váhe. Zapíšte si celkový počet kalórií všetkého, čo jete každý deň. Udržujte kalórie pod hranicou množstva, ktoré spálite.

Zdravé maškrty

Majte po ruke dostatok zdravej desiaty a zdravých maškŕt, ako je čerstvé ovocie a zelenina, plus nízkotučné mliečne výrobky, ktoré vám pomôžu prispôsobiť sa zvýšenej chuti k jedlu.

Pravidelný pohyb

Zahrňte do životného štýlu dostatok cvičenia, ktoré rýchlejšie spaľuje kalórie, kontroluje chute do jedla a zbavuje telo aj vody. Snažte sa cvičiť intenzívne aspoň 30 minút väčšinu dní v týždni.

Viac vody a menej soli

Zvýšte príjem tekutín, aby ste napomohli prevencii zadržiavania vody v dôsledku hormonálnych zmien. Znížte príjem soli na 1500 mg alebo menej, a to každý deň. Aj tento krok pomáha zabrániť priberaniu na váhe z obyčajnej vody.

Ak vám váha neúmerne narastá napriek všetkým hore uvedeným opatreniam, porozprávajte sa so svojím lekárom o iných formách antikoncepcie.