Svetový deň – pohybom ku zdraviu

Ochorenia spôsobené sedavým životným štýlom netreba podceňovať. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom ako im predchádzať, a tiež ako si zvýšiť energiu veľmi jednoduchým spôsobom, prečítajte si naše užitočné rady ako prísť pohybom ku zdraviu.

Dnešný životný štýl nás mnohých ženie k úplnej fyzickej nečinnosti. Sedíme, keď sme v práci, doma, kaviarni, či keď sa vezieme (častokrát aj úsek, ktorý by sme pešo pohodlne mohli prejsť za 20 minút). Cestu po schodoch za nás zvládnu výťahy a eskalátory, mnohé nákupy, či stretnutia vybavíme radšej cez internet, opäť len v sedavej polohe. A vo voľnom čase televízne večery. Ruku na srdce, koľkí z nás to takto majú deň čo deň?

Už dvanásty rok si budeme 10. mája celosvetovo pripomínať dôležitosť pohybu a fyzickej aktivity v našich životoch. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) chce týmto dňom upriamiť pozornosť na riziká sedavého života, ktoré vedú k nárastu chronických ochorení – srdcovocievnych, respiračných, onkologických (najmä rakoviny hrubého čreva a prsníkov), či ochorení pohybového aparátu. Štatistiky hovoria jasne. Jeden z troch dospelých nie je dostatočne fyzicky aktívny. Podľa WHO ročne na nedostatok pohybu zomiera vo svete až 3,2 milióna ľudí, pričom práve nedostatočná fyzická aktivita je štvrtým najčastejším rizikovým faktorom spôsobujúcim smrť.

Ako zmeniť štatistiky?

Netreba hneď panikáriť, začať sa dá aj s drobnými, ale účinnými zmenami. Používať schody namiesto výťahu, a vo všeobecnosti viac vlastné nohy. Čo tak vystúpiť o zástavku skôr? Alebo začať jazdiť do práce na bicykli? Pravidelným pohybom budete nielen predchádzať rôznym zdravotným ochoreniam, ale budete sa cítiť celkovo príjemnejšie, mladšie a vitálnejšie.

Cvičiť sa dá aj pri zdravotných obmedzeniach

Že vás bolia kĺby, svaly, trpíte nejakým ochorením pohybového aparátu alebo sa už cítite na pohyb starí? V našej aktuálnej prílohe sa dozviete aj to, aké je vhodné cvičenie pri rôznych zdravotných problémoch, napr. bolestiach ramena, dolných končatín, či bolestiach chrbta. Zároveň vám dáme tip na prípravok, ktorý vám prinesie úľavu od bolesti. Poradíme vám, ako s cvičením vôbec začať a vyvrátime vám mýty o tom, že už ste na pohyb starí. A mnoho ďalšieho. Čím skôr s pravidelným pohybom začnete, tým lepšie.

Tak hurá do toho! Dajme si spoločný záväzok a skúsme sa pohnúť smerom k nášmu zdraviu.