Skúsenosti s infúznou terapiu vysoko dávkovaného vitamínu C

Rozprávame sa s neurologičkou, pani doktorkou MUDr. Ester Točíkovou. BRATISLAVA 7. mája (WBN/PR) – Pani doktorka, máte súkromnú neurologickú ambulanciu, pomáhate pacientom s bolesťami rôzneho druhu. Čo všetko vo svojej praxi používate a s čím novým ste sa stretli v poslednej dobe, čo by Vám v liečbe bolesti pomáhalo? ...

Rozprávame sa s neurologičkou, pani doktorkou MUDr. Ester Točíkovou.

BRATISLAVA 7. mája (WBN/PR) – Pani doktorka, máte súkromnú neurologickú ambulanciu, pomáhate pacientom s bolesťami rôzneho druhu. Čo všetko vo svojej praxi používate a s čím novým ste sa stretli v poslednej dobe, čo by Vám v liečbe bolesti pomáhalo?

Neurológia rieši veľa bolestivých stavov, medzi najčastejšie patria bolesti hlavy a bolesti pohybového aparátu. Používame klasické liečebné postupy, ku ktorým patrí podávanie infúzií, injekcií, liekov, ale v poslednom čase radi siahame po obstrekoch kolagénovými Guna MD injekciami. Tieto dopĺňajú kolagén – čiže regenerujú tkanivá a pomáhajú zmierniť bolesť. Pri ochoreniach pohybového aparátu zlepšujú pohyblivosť kĺbov a uvoľňujú svalové spazmy. V liečbe bolesti je veľmi dôležitá aj správne zvolená rehabilitácia. V novembri minulého roku sme sa oboznámili s možnosťou podávania vysokodávkovanej terapie vitamínom C, ktorá má širokospektrálny terapeutický efekt.

Stále častejšie sa hovorí o využití vitamínu C v prevencií chorôb. V tejto súvislosti sa tiež vysvetľuje rozdiel v absorpcií do krvnej plazmy medzi ústnym podaním a intravenóznym podaním vitamínu C.

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa vstrebáva do krvi priamo v hornej a strednej časti tenkého čreva. Pokiaľ je vitamín C podaný v dávke do 200 mg, vstrebe sa na 100 %. Pri podaní vyšších dávok jeho resorpcia klesá. Pri dávke 1 g sa ho vstrebe menej, ako 50 %. Pokiaľ sa telo človeka nachádza v akomkoľvek nerovnovážnom stave, bez ohľadu na príčinu – choroba, stres, fajčenie, nesprávna strava, mnohonásobne rastie potreba zvýšenej koncentrácie vitamínu C v plazme. Táto sa dá dosiahnuť momentálne len jedným spôsobom – priamym podaním vitamínu C do krvi. Vitamín C sa krvnou cestou dostáva ku všetkým orgánom, ktoré ho podľa potreby absorbujú a zvyšný vitamín C sa vylúči cez obličky močom, nezužitkované zvyšky tabletiek vitamínu C stolicou.

Je zrejmé, že intravenózne podanie vytvorí v krvi koncentráciu vitamínu C, ktorá pôsobí nielen preventívne, ale aj liečebne. Aký účinok môžeme očakávať pri infúznom podaní vitamínu C?

Vitamín C je kofaktor, ktorý pomáha aktivizovať a normalizovať funkcie imunitného systému, čím ovplyvňuje zápal ako proces. Zápal je lokalizovaný na určité tkanivá tela a vitamín C je tiež kofaktorom regeneračných procesov. Vitamín C dostupný organizme vo vysokej dávke pôsobí ako liečivo na tkanivá poškodené zápalom. Vitamín C neutralizuje nebezpečné voľne kyslíkové radikály, ktoré poškodzujú organizmus a priamo prispievajú ku vzniku aterosklerózy, cukrovky, reumatizme, rakoviny, pocitu chronickej únavy, depresie atď. Na odstraňovanie voľných radikálov slúžia antioxidanty, medzi ktorými vyniká práve vitamín C.

Pani doktorka, viem, že s podávaním vysoko dávkovanej infúzie vitamínu C už máte svoje skúsenosti. Mohli by ste nám povedať, akým pacientom ste ju podali a ako sa pacienti po nej cítili?

Nemáme ešte veľa skúseností s infúznou liečbou vysokými dávkami vitamínu C, používame ju len niekoľko mesiacov. Ale prvé výsledky tejto liečby najmä u chronických ochorení sú veľmi nádejné. V našom zdravotníckom centre sme s úspechom použili infúzny vitamín C pri rôznych diagnózach, uvediem pár príkladov. Vysokodávkovaný vitamín C pomohol pri liečbe chronickej, ťažkej formy migrény, kde zlyhala každá, dovtedy aplikovaná terapia. Záchvaty po podaní 10 infúzií boli menej časté a podstatne menej intenzívne. Začali reagovať na antimigreniká, ktoré boli dovtedy neefektívne.

S úspechom sme použili infúzie s vitamínom C v druhej fáze liečenia ťažkého radikulárneho syndrómu (vystreľujúca bolesť spôsobená útlakom koreňa chrbticového nervu) na ľavej hornej končatine, ktorý bol zapríčinený veľkou herniou intervertebrálneho disku (prietrž medzistavcovej platničky) v oblasti krčnej chrbtice. Po masívnej analgetickej liečbe a počas trvalej rehabilitácie bolo podaných 10 infúzií s vitamínom C vo vysokej koncentrácii. Po liečbe s vitamínom C sa tieto problémy eliminovali natoľko, že pacientka sa cítila po dlhom čase opäť zdravá.

Infúziami s vysokými dávkami vitamínu C sa nám podarilo zachrániť práceschopnosť pacienta a recidivujúcimi bakteriálnymi infektami horných ciest dýchacích, ktoré vznikli po dlhotrvajúcom pracovnom strese, ako následok porušenej imunity. Stav si vyžiadal opakovanú aplikáciu stále náročnejších antibiotík. Po podaní 10 infúzií k ďalšej recidíve nedošlo, ale pacient chodí stále na preventívne podávanie infúzie raz týždenne. Je imunologicky sledovaný, ale liečbu imunológa neberie.

Ako sa pacient môže dostať k infúznej liečbe vitamínom C?

Infúzna terapia vitamínom C je viazaná na lekársky predpis. V prípade záujmu sa pacienti môžu obrátiť na svojho ošetrujúceho lekára, či iného špecialistu, pretože túto terapiu môže predpísať každý lekár. Za rozhovor ďakuje odborná redakcia Edukafarm