Keď ide o kožu

Úvodník
Vykurovaciu sezónu pozvoľna nahradila tá opaľovacia. Veď niet sa čo čudovať, leto je predo dvermi. Postupne zhadzujeme vrstvy oblečenia a ideme s kožou nie na trh, ale na verejnosť. V snahe nevyzerať pred ostatnými bledo a nevýrazne, sa  vystavujeme slnečným lúčom na balkónoch, v záhradách, či iných miestach.

Vykurovaciu sezónu pozvoľna nahradila tá opaľovacia. Veď niet sa čo čudovať, leto je predo dvermi. Postupne zhadzujeme vrstvy oblečenia a ideme s kožou nie na trh, ale na verejnosť. V snahe nevyzerať pred ostatnými bledo a nevýrazne, sa vystavujeme slnečným lúčom na balkónoch, v záhradách, či iných miestach. Túžiac po čokoládovo hnedej pokožke pritom častokrát opomíname všetky varovania, ktoré rok čo rok ohľadom nebezpečného UV žiarenia čítame.

Tak povedzte, ako to máte s opaľovaním sa vy? Tiež v snahe čo najrýchlejšie „zhnednúť“ zabúdate na všetky odporúčania a rady?
Poďte si ich pripomenúť spolu s nami. Aktuálna príloha portálu ZDRAVIE.sk sa venuje práve koži a starostlivosti o ňu.

Koža je najväčším orgánom ľudského tela a v závislosti od veľkosti človeka zaberá plochu okolo 2 m². Ako vonkajší obal nás chráni, ale zároveň nám umožňuje styk s vonkajším svetom. Asi všetci chceme, aby vyzerala dobre a zdravo, aby bola pružná a svieža. Na koži sa odrazí všetko, aj to, čo máme na tanieri alebo to, ako žijeme. Týka sa to aj vystavovania sa slnečným lúčom.

Ak chcete lepšie porozumieť tomu, ako koža funguje, prečítate si o jej anatómii a jednotlivých funkciách v našich článkoch. Pozornosť budeme venovať tiež slnečnému žiareniu a jeho vplyve na ľudský organizmus, pozitívnom i negatívnom. Ďalej sa dozviete, ako sa bezpečne opaľovať bez toho, aby ste sa spálili, ako si správne určiť fototyp kože a vypočítať SPF ochranný faktor. Tiež vám poradíme ohľadom výberu ochranných prípravkov na opaľovanie a toho, čo by rozhodne nemali obsahovať. Oboznámime vás aj s alternatívou v podobe prírodnej kozmetiky.
MUDr. Bukovský nám dá pár tipov na potraviny, ktoré pomôžu v ochrane pred slnkom. To, že mrkva je plná betakaroténu už asi viete. Ale počuli ste už o tom, že aj také „obyčajné“ jablko pomáha zvýšiť ochranu proti škodám UV žiarenia?

Okrem toho si môžete prečítať tiež o ďalších nepríjemnostiach spôsobených slnkom, ako je úpal, dehydratácia, či rakovina kože. A keď už to so slnečnými lúčmi predsa len prestrelíte, našepkáme vám, aký prípravok upokojí a zregeneruje podráždenú pokožku. A to nielen od slnka, ale aj po nepríjemnom štipnutí bodavým hmyzom. Ten je totiž tiež neodmysliteľnou súčasťou každého leta. V našich článkoch sa dozviete taktiež o nástrahách, ktoré nepríjemné štípance prinášajú. A mnoho ďalšieho.

O kožu nám ide počas leta doslova každý deň. Netreba sa však pred slnkom zatvárať. Aj nadmerné chránenie sa nemusí byť prospešné. Vedeli ste, že už opaľovací krém s faktorom 8 znižuje syntézu vitamínu D o 95 %? Preto platí staré známe, „všetko, ale s mierou“. Veríme, že spolu s našimi informáciami a radami sa vám podarí nájsť tú správnu hranicu.