Pacientom s lupusom desať rokov pomáha Klub Motýlik

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír BenkoBratislava 16. júna (TASR) – Pacientom s chronickým autoimunitným zápalovým ochorením lupus už desať rokov pomáha aj občianskej združenie Liga proti reumatizmu – Klub Motýlik. Založilo ho sedem členiek ligy, ktoré sa stretli na liečení v Piešťanoch s cieľom pomáhať si, vymieňať ...

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír BenkoBratislava 16. júna (TASR) – Pacientom s chronickým autoimunitným zápalovým ochorením lupus už desať rokov pomáha aj občianskej združenie Liga proti reumatizmu – Klub Motýlik. Založilo ho sedem členiek ligy, ktoré sa stretli na liečení v Piešťanoch s cieľom pomáhať si, vymieňať skúsenosti a informácie o chorobe, vzájomne sa podporovať a povzbudzovať pacientov a ich rodiny.

“Z vlastnej skúsenosti vieme, ako sa človek cíti stratený, vystrašený a sám, keď mu lupus diagnostikujú. Mnohí pacienti pritom vo svojom okolí nepoznajú nikoho s lupusom, a preto veľmi oceňujú aj možnosť porozprávať sa s niekým, kto má rovnaké problémy ako oni. Pacientov preto sprevádzame chorobou, organizujeme stretnutia a pomáhame psychicky zvládnuť svoje ochorenie,” uviedla predsedníčka klubu Zuzana Pionteková.

Združenie pri príležitosti výročia svojho vzniku inovovalo svoju webovú stránku www.klubmotylik.sk. Na tej môžu pacienti nájsť nielen informácie o ochorení, ale môžu sa tu aj poradiť s odborníkmi. Klub Motýlik má aj svoju fun page na Facebooku. Snahou združenia už od jeho vzniku je čo najviac pacientom uľahčiť ich komplikovanú situáciu a poskytnúť relevantné informácie o ochorení, odborné rady a psychickú podporu.

Systémový lupus erythematosus je chronické zápalové autoimunitné ochorenie s rozmanitými prejavmi. Ochorenie môže postihnúť kožu – sú preň typické vyrážky, začervenanie pokožky, napáda aj kĺby, vnútorné orgány ako obličky, pľúca, srdce a mozog. Pacienti majú často problém s vypadávaním vlasov, bolesti v hrudníku a teploty. Lupus sa môže prejavovať aj únavou, depresiami a bolesťami svalov. Dlho a ťažko sa diagnostikuje. Na Slovensku má lupus okolo 2000 ľudí, prevažne mladých žien. Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR