Týždeň s vitariánom

Strava, ktorú nášmu telu poskytujeme sa nesporne podpisuje na našom zdraví. Ľudia kladú čoraz väčší dôraz nielen na životný štýl, ale i na kvalitu potravín a ich spracovanie. Zaujímavému spôsobu stravovania sa budeme venovať aj tento týždeň. Predstavujeme vám živú stravu.

Vegetariánstvo, vegánstvo, paleo diéta. S rôznymi druhmi stravovania akoby sa v poslednom čase roztrhlo vrece. U nás v redakcií sa uskutočnil vitariánsky deň, plný zdravých a zaujímavých receptov, ktorý nás natoľko upútal, že sme sa rozhodli venovať mu celý následujúci týždeň.

Čo je to vitariánstvo?

Je to spôsob stravovania, pri ktorom sa preferuje čerstvá, tepelne neupravená, surová strava. Ľudia, ktorí živej strave, alebo ak chcete "raw food" holdujú, sa snažia jesť čo najmenej tepelne upravovaných a spracovaných potravín. Gro ich jedálnička tvorí čerstvé ovocie, zelenina, rastlinné klíčky, semienka, oriešky, tuky lisované za studena a ryby. Poväčšine existujú 70-90 percentní vitariáni(to znamená, že konzumujú 70 až 90% surovej stravy a 10-30% tepelne upravenej stravy), no väčšina z nich sa snaží dosiahnuť 100% konzumáciu surovej stravy, ktorá môže byť ohriata maximálne na 45°C. Ich cieľom je jesť potravu v čo najprirodzenejšej podobe, plnú vlákniny a vitamínov, ktoré sa pri tepelnom upravovaní ničia. Hovoríte si, že by ste to nezvládli? My sme si vitariánstvo vyskúšali na vlastnej koži.

Na deň vitariánom

Pred vitariánskym obedom sme v ZDRAVÍ mali rešpekt. Vydržať až do večera bez mäsa, len na surovej zelenine a ovocí? Nemožné. Aj preto sa niektorí z nás posilnili "skorším obedom", aby nehladovali. A spravili chybu. Jedlá, ktoré nám boli podávané boli nielen sýte, ale aj neuveriteľne dobré.

Hostina trvala 4 hodiny a pochutnali sme si na 6-tich rôznych jedlách.Začali sme dvomi zelenými smoothies, ktorých základ tvoria zelené listy a banány. Ďalej sa podávala rajčinová polievka zo sušených aj čerstvých paradajok, cesnaku, červenej papriky a s chilli papričkou, posypaná tekvicovými semienkami a hrášková krémová polievka, ktorej základ okrem hrášku tvorilo aj avokádo.

Asi najväčším prekvapením pre nás bolo, že mixér, v ktorom nám Andrej Maťko pripravoval polievky, ich dokonca ohrial a my sme jedli teplú 45 stupňovú polievku, v ktorej sa vďaka šetrnej teplote zachovali všetky potrebné živiny ako sú vitamíny, minerály a enzýmy.

Ako dezert nám Andrej pripravil banánovo čokoládovú zmrzlinu z raw kakaových bôbov a mrazených banánov. Každé zo spomínaných jedál bolo pripravené do 5 minút! Na záver sme si ešte štrngli Matcha Latté a plní nielen jedla, ale aj zážitkov, sme si uvedomili, že surová strava nás zasýtila minimálne do večera. Na druhý deň sme zistili, že väčšina z nás bola tak sýta, že sme oželeli večeru a spokojne išli spať. Na druhý deň sme sa cítili fantasticky.

Vitariánsky obed však nebol len o skutočne fantastickom jedle. Bol nabitý zaujímavými informáciami o nutnosti konzumovať veľké množstvo listovej zeleniny a surovej stravy celkovo, o dôležitosti vlákniny a draslíka pre náš organizmus, ale aj o benefitoch, ktoré surová strava vitariánom poskytuje a o jej zdravotných výhodách.

S kolegami sme sa zhodli, že vitariánsky obed bol veľmi dobrou skúsenosťou a mäso nechýbalo dokonca ani mužskému osadenstvu. Niektorí z nás sa dokonca inšpirovali natoľko, že ich deň sa začína pohárom zeleného smoothies. Možno si po tomto týždni budete pripíjať na ZDRAVIE.sk s pohárom plným energie aj vy!