Meníte životný štýl? Pozor na správne stravovanie a pitný režim

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok Bratislava 18. augusta (TASR) – Zmena životného štýlu u ľudí, ktorí chcú schudnúť, je podľa reprezentantky SR v bikini fitness Denisy Lipovskej o správnom dávkovaní jednotlivých nutričných hodnôt a v nastavení systému tak, aby mohol byť dlhodobo udržateľný. “Správne ...

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok Bratislava 18. augusta (TASR) – Zmena životného štýlu u ľudí, ktorí chcú schudnúť, je podľa reprezentantky SR v bikini fitness Denisy Lipovskej o správnom dávkovaní jednotlivých nutričných hodnôt a v nastavení systému tak, aby mohol byť dlhodobo udržateľný. “Správne nastavené stravovanie a pitný režim sú základom úspechu. Človek, ktorý sa aktívne venuje tréningu, musí mať vyvážený príjem jednotlivých zložiek potravy,” povedala.

Aby sa však zabezpečila efektivita tréningu a telo fungovalo správne, je podľa jej slov nevyhnutné dodať mu dostatok tekutín. Voľba druhu nápoja závisí od konkrétnych podmienok, niekedy je najvhodnejšia voda, inokedy ovocná šťava alebo iné nápoje. “Tým, pre ktorých je cieľom redukcia kilogramov, odporúčam, aby siahli skôr po nealkoholických nápojoch sladených inými sladidlami ako je cukor, ktorý môže výrazne spomaliť odbúravanie tukov. Pred tréningom sú vhodné aj nesladené kofeínové nápoje alebo káva, ktoré nabudia organizmus,” skonštatovala.

Začiatočníkom radí nájsť predovšetkým dostatok odhodlania a pevnej vôle a vytvoriť si k novému životnému štýlu zaľúbenie. Na začiatok odporúča začať s cvičením s vlastnou váhou, s činkami prípadne vo fitnesscentre na strojoch. Za dôležité označila úvodné posilnenie svalstva celého tela. “Ak si netrúfate začať sami, skúste to s trénerom. Ten na základe stavu, dispozícií a cieľov vytvorí nielen cvičebný plán, ale poradí aj v stravovaní a v pitnom režime a nastolí cvičeniu pravidelnosť,” doplnila.

Mužom radí zamerať sa viac na techniku a až po jej zvládnutí s menšími váhami prejsť na tie väčšie. Naopak ženám odporúča nebáť sa silového tréningu. “Nemusia sa totiž vôbec obávať rýchleho nárastu svalovej hmoty, pretože tá sa v skutočnosti vytvára veľmi pomaličky a netreba si ju mýliť s lokálnym prekrvením niektorej svalovej partie,” vysvetlila Lipovská.

V stravovaní sa treba podľa jej slov zamerať hlavne na pravidelnosť a vyváženosť nutričných hodnôt počas dňa. Vyberať si zdravšie alternatívy jedál, jesť veľa zeleniny, dostatok bielkovín a vyvarovať sa drastickým diétam a hladovaniu, ako aj nepodceňovať pitný režim. Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR