Nesprávnou podprsenkou môžete ohroziť svoje zdravie

Výber správnej podprsenky je hotová veda a zároveň veľmi dôležitá záležitosť. Mnohé ženy tento fakt ale stále podceňujú. Ako si teda vybrať tú správnu podporsenku?

Podprsenka Zdroj foto: Shutterstock.com

Svoje o tom vie aj naša čitateľka Andrea:

„Raz som si počas sprchovania nahmatala v blízkosti podprsnej ryhy niekoľko hrčiek. Veľmi som sa preľakla. Okamžite som kontaktovala moju gynekologičku, ktorá ma po vyšetrení pohmatom hneď hnala na sono prsníkov. Tam mi nevedeli nič povedať, len to, že to vyzerá byť „čisté“. Odľahlo mi, lenže problémy s hrčkami neustávali, po čase dokonca začali bolieť na dotyk, zapálili sa.“

Napokon si Andrea pomohla sama, keď nad celou situáciou začala viac uvažovať. Problémy nastali v čase, keď nastúpila do zamestnania a začala nosiť celodenne podprsenky s kosticami. Dovtedy bola doma len v obyčajnej dojčenskej bez výztuže a kostíc. Vyskúšala teda pár dní nosiť aj do práce podprsenku bez kostíc. Do dvoch týždňoch bolestivé hrčky zmizli. A viac sa neukázali. Andrea si odvtedy totiž podprsenky starostlivo vyberá. Zdravé prsia jej zato jednoducho stoja.


Prečítajte si aj:

Veľký sprievodca podprsenkami - aké typy poznáme?

Aké najčastejšie chyby robia ženy pri výbere podprsenky?

Väčsina žien, v snahe vytvoriť si výstrih na prasknutie, sa snaží nasúkať svoje prsia do menších košíčkov a volia väčší obvod. V košíčkoch sa vtedy vytvára takzvaný dvojitý prsník a zadná časť podprsenky, kde je zapínanie, je vytiahnutá dohora. Takto si veru žiadna žena nevyčaruje zvodný dekolt. Ako ale nájsť tú správnu podprsenku?

1. Košíčky

Ako sme už spomínali, v podprsenke sa nám nesmie vytvárať dvojitý prsník. Ak chcete, aby ste mali v tričku väčší žliabok, siahnite skôr po push-up podprsenke, ako po klasickej, o dve čísla menšej. Košíček sa však nemá ani vlniť, to totiž značí, že je na vaše prsia veľký. Horné okraje košíčka by tiež nemali odstávať.

2. Obvod

Nesmie byť príliš voľný, ale ani malý. Ak je voľný, často sa ťahá dohora. Podprsenka vtedy nesedí vôbec. Ak je zase tesný a tlačí, nielenže nás môže koža pod obvodom pobolievať, no vytvárajú sa nám aj nepekné kožné záhyby najmä v oblasti podpazušia. Veľkosť obvodu podprsenky neodráža presné číslo, ktoré si nameriate pod prsiami. Všeobecne sa odporúča, zvoliť si obvod o 5 cm menší. Materiály na podprsenke sú dnes už väčšinou pružné, pár centimetrov menej teda iba zabezpečí, že vám podprsenka skvele sadne aj v obvode. Toto je veľmi dôležité, lebo je to práve obvod podrpsenky, ktorý drží váhu celých pŕs. Keď podprsenku zapnete, mali by ste pod obvod dostať jeden až dva prsty.

3. Ramienka

Zle nastavené ramienka môžu byť poriadne otravné. Najmä ak sú príliš voľné a niekoľkokrát za deň sa vám skĺznu po ramenách. Všeobecne tiež platí, že ramienka by sa nemali v žiadnom prípade ani zarezávať a nemali by byť ani príliš tenké. Mali by byť nastavené tak, že o nich vlastne ani neviete, lebo ich necítite. Napokon, najlepšie správnu veľkosť podprsenky oceníte v oblasti košíčkov a obvodu práve na podprsenke bez ramienok.

Správny výber podprsenky je dôležitý nielen pre dokonalý dekolt, ale aj pre možné zdravotné komplikácie. Najmä ženy s väčším poprsím môžu mať pri výbere zlej veľkosti problémy s chrbticou. Tie s malými prsiami zase môžu zle držať telo v snahe „vyprsiť sa“. No a pripomenieme aj Andrein prípad, kedy jej tlačiace kostice spôsobovali hrčky a zápaly. Ak by na zdroj problému neprišla včas, ktovie, ako to mohlo dopadnúť. 


Prečítajte si aj:

Veľký sprievodca podprsenkami - aké typy poznáme?