Počuli ste už o slamihe piesočnej a o jej priaznivých účinkoch na trávenie? Čaj z nej pomôže najmä pri vírusových a chronických zápaloch pečene, dolných močových ciest a kŕčoch. Vhodný je aj ako prevencia pred týmito problémami.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Helichrysum arenarium, čiže slamiha piesočná je liečivá bylinka, ktorá je známa pre svoje všestranné účinky. Najviac sa však používa pri tráviacich ťažkostiach a problémoch.
Mohlo by vás zaujímať:
Čaro domáceho ovocného čaju
Všeobecné informácie
Slamiha sa najviac vyskytuje v Škandinávii, Pobaltí a Nemecku, ale aj v Strednej Ázii. Na Slovensku ju môžeme nájsť len zriedkavo, a to najmä na Záhorí, v Podunajskej a Východoslovenskej nížine. Rastie od júla do októbra na suchých porastoch, skalných a piesočnatých pôdach. Dosahuje výšku 10-30 cm a spoznáme ju podľa množstva drobných žltých alebo oranžových kvietkov pripomínajúcich malé bobuľky. Dajte si však pozor na jej zber, pretože táto bylinka** je zákonom chránená.**
Dá sa zohnať aj v lekárni či špecializovaných obchodoch s prírodným tovarom a liečivými bylinami. Ak si zaobstaráte semienka Slamihy, môžete si ju vypestovať aj doma na záhradke.
Účinky a využitie
-
Používa sa pri vírusových a chronických zápaloch pečene, dolných močových ciest a problémoch s trávením či metabolizmom.
- Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, žlče a pankreasových enzýmov.
-
Eliminuje riziko vzniku žlčníkových kameňov, zápalu žlčníka a žlčovodov.
- Takisto mierni kŕče a nadúvanie.
- Používa sa i k detoxikačným kúram na očistu pečene, žlčníka a tráviaceho traktu, no vhodná je aj ako prevencia pred problémami s trávením.
- Pridáva sa aj do ovocných čajov.
Dávkovanie a príprava
2-3 čajové lyžičky bylinky zmiešame s 0,75 litra vody, povaríme 3 minúty a potom scedíme. Popíjame v priebehu dňa do 17. hodiny. Čaj sa môže pre lepšiu chuť aj mierne osladiť medom.
Tip na liečivý čaj podporujúci trávenie a zvyšujúci krvný tlak:
Ingrediencie: bazalka, saturejka, palina pravá, rozmarínové listy, slamiha piesočná, kuchynská rasca.
Príprava: 2 PL zmesi rovnakých dielov bazalky, saturejky, paliny pravej, rozmarínových listov, slamihy piesočnej, kuchynskej rasce pridajte do 1 l vody.Varte niekoľko hodín a potom nechajte 5-10 minút postáť. Z precedenej kvapaliny vypite po 1 šálke ráno nalačno a večer pred spaním.
Mohlo by vás zaujímať:
Čaro domáceho ovocného čaju