Myslite na svoj zrak, pripomíname si Svetový týždeň glaukómu

Glaukóm, ľudovo nazývaný aj zelený zákal, je druhou najčastejšou príčinou slepoty na svete. BRATISLAVA 8. marca (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Cieľom Svetového týždňa glaukómu, ktorý sa začne 8. marca a skončí sa v sobotu 14. marca, je upriamiť pozornosť na nevyhnutnosť preventívnych prehliadok. Glaukóm, ľudovo nazývaný ...

Glaukóm, ľudovo nazývaný aj zelený zákal, je druhou najčastejšou príčinou slepoty na svete. BRATISLAVA 8. marca (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Cieľom Svetového týždňa glaukómu, ktorý sa začne 8. marca a skončí sa v sobotu 14. marca, je upriamiť pozornosť na nevyhnutnosť preventívnych prehliadok. Glaukóm, ľudovo nazývaný aj zelený zákal, je totiž druhou najčastejšou príčinou slepoty na svete.

Zelený zákal nám môže vziať zrak

Rizikovými faktormi sú vek nad 40 rokov, krátkozrakosť, zvýšený vnútroočný tlak či vysoký krvný tlak. Glaukóm ohrozuje aj ľudí, ktorých príbuzní trpeli alebo trpia týmto ochorením.

“Zrak je jedným z najdôležitejších zmyslov, ktoré máme. Zelený zákal nám ho môže vziať. Je preto veľmi podstatné, aby sme nepodceňovali význam preventívnych prehliadok, ktoré môžu ochorenie včas objaviť a podchytiť,” uviedol očný chirurg Peter Žiak a dodal, že zelený zákal síce nemožno úplne vyliečiť, no jeho včasná liečba dokáže spomaliť postup ochorenia, oddialiť alebo dokonca zabrániť vzniku slepoty.

Neodkladajte preventívnu prehliadku

“Na vlastné zdravie treba, samozrejme, myslieť po celý rok, Svetový týždeň glaukómu je výbornou príležitosťou na absolvovanie preventívnej prehliadky, ktorú ste celý minulý rok odkladali,” uzavrel Žiak.

Svetový týždeň glaukómu je aktivitou Svetovej glaukómovej asociácie (World Glaucoma Association – WGA) a Svetového združenia glaukómových pacientov (World Glaucoma Patient Association – WGPA).

Informácie agentúre SITA poskytla Beáta Móriová zo spoločnosti Seesame.