V USA odobrili liek na zvýšenie ženského libida, varujú pred rizikami

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef ĎurníkWashington 5. júna (TASR) – Liek na zvýšenie ženského libida, ktorý v súčasnosti skúma Americká správa pre potraviny a lieky (FDA), by mal byť schválený iba za prísnych podmienok, ktoré zabezpečia, že pacientky budú o jeho rizikách riadne informované. Odporučil to vo štvrtok poradný ...

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef ĎurníkWashington 5. júna (TASR) – Liek na zvýšenie ženského libida, ktorý v súčasnosti skúma Americká správa pre potraviny a lieky (FDA), by mal byť schválený iba za prísnych podmienok, ktoré zabezpečia, že pacientky budú o jeho rizikách riadne informované. Odporučil to vo štvrtok poradný panel FDA.

Osemnásť členov poradného zboru hlasovalo za schválenie lieku, ak bude jeho uvedenie sprevádzať program obmedzenia rizík. Šesť členov hlasovalo proti schváleniu lieku, nikto nebol za jeho uvedenie bez výhrad.

Prínos lieku je podľa panelu marginálny, ale niektorým pacientkám môže pomôcť. Má však niektoré vážne vedľajšie účinky, ako riziko neočakávaného omdletia či zníženie krvného tlaku.

FDA, ktorá liek flibanserin už dvakrát zamietla, nemusí konať podľa odporúčania svojho poradného panelu, avšak podľa agentúry Reuters tak obvykle robí.

Rozhodnutiu poradného orgánu FDA predchádzal niekoľkomesačný lobing súkromnej firmy Sprout Pharmaceuticals, ktorá patent na liek vlastní, a taktiež organizácií bojujúcich za práva žien. Tie obviňovali FDA z diskriminácie žien.

Desiatky žien sa pred panelom vyjadrili, že ich nízke libido im komplikuje život, a žiadali FDA, aby liek schválila.

Kritici zase obvinili farmaceutickú firmu Sprout, že sa prostredníctvom lobingu pokúša zastrašiť FDA. Liek má podľa nich iba slabý účinok, avšak riziká sú veľmi reálne. Niektorí členovia poradného zboru upozornili, že pacientky užívajúce liek môžu nečakane omdlieť, napríklad aj za volantom.

Flibanserin, ktorý má účinkovať na mozog pacientiek, treba podľa výrobcu brať denne. Vyvinuli ho pôvodne ako antidepresívum v spoločnosti Boehringer Ingelheim. Tá ho však po negatívnom posudku od poradného panelu v roku 2010 predala firme Sprout.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR