Ako zabojovať so zlou náladou a navodiť si duševnú pohodu?

Každý z nás sa raz za čas dostane do situácie, kedy je zaplavený stresom a negatívnou náladou, ktoré v ňom vyvolávajú krátkodobú depresiu. S takýmto duševným stavom je nutné bojovať a opäť nastoliť rovnováhu vo svojom vnútri.
### Depresívne stavy

Rýchlo, rýchlo, všetko rýchlo! Ak sa nám situácia vymkneme z rúk zvykneme povedať: „taká je doba“. Je toho veľa, čo nás trápi a prečo sa ponáhľame. Vo veľkej miere nás zaťažujú medziľudské vzťahy - v rodine, na pracovisku, ale aj nepriaznivá ekonomická a sociálna situácia... Frustrácia, stres každodenného života nás dostávajú do začarovaného kruhu, ktorý sa odráža na našom telesnom i duševnom zdraví. Ak k tomu pripočítame vplyv prírody – tzv. zimné depresie – ktoré prichádzajú spolu s kratšími dňami, kedy je obloha zatiahnutá oloveným závojom - môže to byť už len krok k duševnej nepohode a k poruche duševného zdravia. Nie je to hanba! Treba sa liečiť, ale oveľa dôležitejšie je na to myslieť včas a situácii predchádzať.

Návod, ako sa nezblázniť vo víre povinností!

Duševné zdravie

Duševné zdravie nie je len neprítomnosť duševnej poruchy. Je niekoľko indícii pomocou, ktorých ho dokážeme opísať, ale jednoznačná definícia neexistuje. Duševné zdravie rozhodne charakterizuje: **uvedomovanie si vlastnej hodnoty** a vlastných možností, schopnosť vytvárať si a udržiavať si hodnotné vzťahy a samozrejme **pocit duševnej pohody**.

Tragický pocit života

Každému človeku sa občas stane, že má zlú náladu, je skľúčený, máločo ho vie zaujať. Žiaľ, v súčasnej dobe, týchto ľudí pribúda. Pozor! Každá zmena nálady musí mať svoju príčinu. Ak je človek bezdôvodne depresívne naladený, „trpí za všetky hriechy sveta“, pravdepodobne má skon k depresii. Zásadne treba rozlišovať medzi prechodnými depresívnymi náladami, kedy sa môžeme silou vôle z takýchto stavov vymaniť a medzi skutočnou depresiou, ktorá je vážnym ochorením a vyžaduje si odbornú lekársku pomoc.

### Ako si zachovať duševné zdravie a pohodu?

Predpokladom preto, aby sme boli duševne zdraví musia existovať optimálne podmienky prostredia, v ktorých žijeme, pracujeme, ale aj podnety z vnútorného prostredia. Ak dôjde k narušeniu ich rovnováhy môže sa narušiť telesné i duševné zdravie. Duševné ochorenie má často fyzickú príčinu a naopak.

Ako byť fit?

Sústreďme sa na pozitívne veci v našom živote. Užívajme si chvíle plné radosti. Dbajme na celkovú harmóniu svojho žitia.

Spoznávajme sami seba! Ak poznáme svoje slabosti a prednosti oveľa ľahšie zvládneme konfliktové a krízové situácie. Nezabúdajme na staré známe: **„Čo nás nezabije, to nás posilní!“** Naučme sa vyjadrovať svoje pocity, podeľme sa o svoje radosti i starosti. Najskôr myslime a potom konajme! Emócie nás môžu zradiť, najmä ak konáme pod určitým tlakom. V tomto prípade určite platí: „Dvakrát meraj a raz strihaj.“ Neuzatvárajme sa pred svetom! Vyhľadávajme spoločnosť, **stretávajme sa s [priateľmi](/clanok/48896/preco-je-priatelstvo-dobre-pre-zdravie)**. Balzamom na dušu je šport. Zabezpečme telu dostatok pohybu a čerstvého vzduchu. Dodajme telu zdravú stravu - **dostatok spánku a relax** – doprajme telu to, čo potrebuje.

Niekedy stačí úprimne a otvore sa porozprávať s niekým blízkym a človeku je hneď lepšie na duši. Zbavme sa predstavy, že všetko musíme vyriešiť sami. Ak potrebujeme pomoc, máme právo o ňu požiadať. Nezabúdajme ani na prírodu, ona má liek na všetko. Ideálny je čaj z ľubovníka bodkovaného.


Nezabudnite! Opäť nájsť seba samého dokáže iba ten, kto je ochotný problémy správne pomenovať a postaviť sa im zoči-voči. Aj keď sa nám bude zdať, že sa všetky sily spriahli proti nám, nevzdávajme sa! Slnko svieti pre každého.



Prečítajte si aj: Návod, ako sa nezblázniť vo víre povinností!