Borák lekársky (Borago officialis)

Patrí medzi jednoročné byliny, má rozvetvenú stonku, na ktorej striedavo vyrastajú listy vajcovitého tvaru. Stonka je ukončená modrým ružicovým kvetom. Vňať a kvety sú chlpaté a pichajú na čo treba pri zbere pamätať. Borák lekársky sa nachádza vo voľnej prírode, ale môžeme si ho aj dopestovať. Darí sa mu v hlinito-piesočnatej až vápenatej pôde. Poznáme ho aj pod ľudovým názvom burák, oharková zelina, či radosť srdca.

borak_lekarsky_28-10-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Ak sa rozhodneme pre pestovanie na záhrade môžeme ho vysiať už na jeseň, rastlina prezimuje. Bylinkári však odporúčajú výsev na jar (apríl), keď je pôda už dostatočne teplá. Počas vegetácie sa odporúča bylinku viac razy okopávať.


Pozrite si tiež:

Viete, ktorá bylinka vám pomôže pri získavaní kondičky?

Zber a sušenie

Kvitne od mája do septembra. Pre liečebné účinky sa zbiera celá byľ alebo osobitne kvety a listy. Zber sa robí ručne, najlepšie v rukaviciach. Odstránené časti rastlín po zbere opäť dorastú. Bylinku necháme zvädnúť a sušíme v tieni. Príjemne vonia a chutí ako uhorka. borak_lekarsky_zber_28-10-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Účinné látky

Borák lekársky obsahuje sliz, živicu, éterický olej, modré farbivo, triesloviny, kyselinu kremičitú, vitamín C, má vysoký obsah vápnika a draslíka.

Využitie v ľudovom liečiteľstve

V ľudovom liečiteľstve sa využíva najmä pre protizápalový a močopudný účinok.

Ďalej pomáha:

  • pri chorobách močových ciest

  • pri chorobách dýchacích ciest (zápar)

  • povzbudzuje organizmus

  • podporuje látkovú výmenu

  • upokojuje nervovú sústavu

  • hojí rany

  • čistí a ošetruje pokožku

Využitie v kuchyni

Liečivá bylinka sa pestuje hlavne pre listy, ktoré poskytujú chutný korenistý šalát. Čerstvé mladé listy, najemno posekané a ľahko zaparené pridáme do šalátov. Tiež ho môžeme pridať do nátierok z masla a syra. Vhodný je do mäsovej plnky a tiež ako korenie do polievok. borak_salat_28-10-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Ako si vyrobiť zápar z vňate

20 g vňate zalejeme 500 ml vody a necháme 10-15 lúhovať. Pije sa 2x denne, prípadne ho použijeme na obklad alebo na oplachovanie.

Ako si vyrobiť zápar z kvetu

2-3 g na 250 ml vriacej vody, necháme lúhovať 10-15 minút. Pije sa 2x denne.


Prečítajte si tiež:

Bylinka, ktorá má vplyv na vytrvalosť