Chrípka a jej prevencia

Počas obdobia chrípky je okolo nás každý deň mnoho chorých ľudí a nášmu imunitnému systému tak dávame poriadne zabrať. Ako sa tomu vyhnúť a zostať zdravý?

Chrípka Zdroj foto: Shutterstock.com

V období chrípky a nachladnutia je nutné dbať na zvýšenú starostlivosť o svoje zdravie. Akonáhle je kľučka kontaminovaná vírusom, je len otázkou času než sa baktérie rozšíria aj na polovicu plôch v budove. To je dôvod, prečo sa veľmi ľahko stane, že sa chrípka prenesie na väčšinu pracovníkov v jednej firme. Prinášame preto niekoľko tipov, ako sa tomu vyhnúť.

Zakaždým, keď si s niekým potrasiete rukou, umyte si ruky

A nielen vtedy. V tomto období je najdôležitejšie umývať si ruky čo najčastejšie, aby ste nedovolili baktériám dostať sa hlbšie do vášho tela. Umývanie rúk vodou dokáže oslabiť všetky vírusy a baktérie a odstrániť ich preč.

Udržujte si odstup

Ak sa rozprávate s človekom, u ktorého sú jasné príznaky nachladnutia alebo chrípky, udržujte si dostatočnú vzdialenosť. Nemusíte mať výčitky, že sa od človeka dištancujete, chorý človek si uvedomuje, že svoje baktérie musí držať nakrátko.

Postavte svoj jedálniček na zdravej strave

Môže sa zdať, že jesť pravidelne zdravo môže byť náročné, no na druhej strane zásobujete svoje telo výživným ovocím a zeleninou, ktorá podporí váš imunitný systém. Najlepšou voľbou pre posilnenie imunity je mlieko, vajcia, kokos, jogurty, cesnak, kuracia polievka, čaj, sladké zemiaky a ďalšie.

Dbajte na dostatok spánku a aktívny život

Počas tohto obdobia je nevyhnutné dodržiavať zdravý životný štýl, aby ste neoslabili svoju imunitu a nepodľahli tak aj vy tomuto ochoreniu. Doprajte si kvalitný spánok a snažte sa pravidelne sa hýbať, aby ste vypotili všetky škodlivé látky z tela.


Prečítajte si aj:

Urobte si domáci ananásový sirup na kašeľ

Čo potrebujete?

  • 2 hrubé plátky čerstvého ananásu (ošúpané)

  • 1 polievková lyžica medu

  • 1 čerstvý zázvor (ošúpaný a nakrájaný)

  • šťava z citróna

Postup:
Všetky ingrediencie zmixujte v mixéri dokopy. Zmes pretlačte cez sitko, aby ste dostali hladší a jemnejší sirup. Uchovávajte v chladničke podľa potreby.